Jump to content

Hamilton nyerte az izgalmas barcelonai futamot

2017. 05. 14. 16:00

A háromszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Spanyol Nagydíjat, amely a szezon eddigi legizgalmasabb csatáját hozta.

A 32 éves Hamiltonnak ez az idei második és pályafutása 55. futamgyőzelme, amellyel 13 pontról hatra csökkentette a hátrányát az összetett versenyben a német Sebastian Vettellel (Ferrari) szemben.

A négyszeres vb-győztes Vettel ezúttal második lett Hamilton mögött, míg a dobogó alsó fokára Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája állhatott fel.

Vettel jobban kapta el a rajtot, mint a pole pozícióból startoló Hamilton, s elsőként fordult el az első kanyarban. A másik Ferrarival a negyedik helyről induló Kimi Räikkönen összeütközött Max Verstappennel (Red Bull), bal első kereke kitört, ezért az első körben fel kellett adnia a versenyt. Az ötödik körben Vettel, Hamilton, Valtteri Bottas (Mercedes) volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje.

Hamilton és a Mercedes istálló szakemberei körökön át egyeztettek a lehetséges stratégiáról rádión, a Ferrari csapat pedig Vettelt a 15. körben behívta a boxba kerékcserére. Hamilton hét körrel később állt ki új abroncsokért, s Vettellel ellentétben nem a gyorsabb, de hamarabb elkopó, hanem a valamivel lassabb, de tartósabb gumikat tették fel az autójára.

Vettelt néhány kör erejéig feltartotta az akkor még kerékcserén nem járt Bottas, a Ferrari német pilótája pedig végül egy látványos manőverrel előzte meg finn riválisát, előnye azonban 3.9 másodpercre csökkent Hamiltonnal szemben.

A 20. körben újra Vettel, Hamilton, Bottas volt a sorrend az első három helyen, a különbség pedig körről körre nőtt Vettel és Hamilton között.

A 37. körben Hamilton, a 38. körben pedig Vettel hajtott a boxba újabb kerékcserére, s a német úgy tért vissza a pályára, hogy az első kanyarban egymás mellett fordultak el Hamiltonnal. A Ferrari bal hátsó és a Mercedes jobb hátsó kereke össze is ért, de Vettel megtartotta az első helyet, Hamilton viszont üldözőbe vette őt, így 27 körrel a leintés előtt nagy csata kezdődött a világbajnoki cím legnagyobb esélyesei között.

Bottasnak közben motorhiba miatt fel kellett adnia a küzdelmet, s a harmadik helyet "megörökölte tőle" Ricciardo. Hamilton a 44. körben gond nélkül megelőzte Vettelt, aki rádión azt közölte a Ferrari istállóval, hogy nem volt esélye megvédeni a pozícióját.

A hajrában Vettel már nem tudta megelőzni Hamiltont. A világbajnokság két hét múlva, a Monacói Nagydíjjal folytatódik.

(Forrás: Autokalauz.hu, MTI | Fotó: Formula1.com)