Jump to content

Megvadul az Ariel – 1200 lóerős elektromos modell jön

2017. 08. 23. 18:11

Az Ariel és az Atom nevek nagyjából teljesen összeforrtak már, ami persze nem is csoda, hiszen a pillekönnyű négykerekűeket gyártó márka legnépszerűbb és az utcai autózás szempontjából legizgalmasabb modelljéről beszélhetünk – persze a terepes Nomad sem utolsó a sorban. Hamarosan azonban egy új típus is képbe jöhet, amely megváltoztathatja majd ezt a felállást: az Ariel egy teljesen elektromos modellen dolgozik, amely közel 1200 lóerőt kínál majd a vásárlók számára.

Az Ariel nem egyedül kezdett bele a projektbe, ugyanis az elképesztő hajtásláncot két másik vállalattal együtt fejleszti, ráadásul a brit kormány is támogatja a kezdeményezést. Az elképesztő rendszer egyébként négy, egyenként körülbelül 300 lóerős elektromotorból áll majd össze, melyek egy-egy kereket hajtanak, ezzel összkerékhajtást biztosítva az autó számára. Mindez nagyjából 1200 lóerős összteljesítményt és elképesztő, 1800 Nm-es csúcsnyomatékot biztosít majd.

Mondanunk sem kell, hogy ez elképesztő menettulajdonságokat biztosít majd a négykerekű számára: 100 km/h-ra nagyjából 2,5, 160-ra pedig 3,8 másodperc alatt gyorsulhat fel az Ariel autója, melyet a gyáriak csak úgy neveznek, hogy a jövő sportautója a mában – persze a sorozatgyártásra 2020-ig biztosan várnunk kell még. A végsebesség talán kevésbé fontos, de így is közel 260 km/h-ra adódik, ami a szűkebb versenypályákon bőven elegendő lehet.

Az energiát egyébként egy 42 kWh-s, vízhűtéses akkumulátorból nyeri majd az autó, de a rendszerhez tartozik majd egy turbinás hatótáv növelő erőforrás is, melynek teljesítménye körülbelül 48 lóerő lesz, és további 160-200 kilométernyi energiát tud majd termelni, amivel a hatótáv is használhatónak tűnik. Amennyiben hihetünk a híreknek, úgy később egy csupán két elektromotorral szerelt, gyengébb verzió is piacra kerülhet, ami azonban nagyobb, 56 kWh-s energiatárolóval érkezhet majd – ez a verzió azok számára lehet majd kiváló, akik többet használnák utcai körülmények között az autót.

Ha minden igaz, az izgalmas hajtásláncot hamarosan bemutatja majd az Ariel, de a kész négykerekű csak 2020-ra mutatkozhat majd be. Mindenesetre már előbbi is hatalmas előrelépés lenne, még ha nem is egyszerű egy ilyen elképesztően erős erőforrás köré összehozni egy minden szempontból biztonságos és jól működő négykerekűt – mi azért bízunk az Arielben, és alig várjuk, hogy megérkezzen a különlegesség, amivel a nagyok orrára koppintanának a gyáriak.

(Forrás: autopult.hu)