Jump to content

A Hyundai az FCA felvásárlásával lenne a világ legnagyobb gyártója?

2017. 09. 22. 12:29

Az autózás világában egyre kevesebb „anyacég” van, és egyre több óriáskonszern jön létre – szinte már alig tudunk olyan márkát mondani, amelynek ne lenne egy vagy akár több testvérmárkája is tulajdonosi szinten. A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) már önmagában is több gyártót tömörít, de hamarosan továbbadhatnak rajta, ezzel egy még nagyobb csoportot léterhozva. A legújabb hírek szerint pedig a Hyundai is érdeklődik az FCA iránt – sőt, mi több, az FCA segítségével lennének a világ legnagyobb gyártói a koreaiak.

Jelenleg a Toyota és a Volkswagen küzd folyamatosan a világ legnagyobb autógyártójának járó címért, azonban ha igazak a pletykák, hamarosan a Hyundai is beszállhat a versenybe. A koreaiak jelenleg két márkával rendelkeznek, de az FCA felvásárlásával a Fiat, a Chrysler, a Jeep, az Alfa Romeo, a Dodge és a Maserati is csatlakozhat a sorhoz – és akkor az olyanokról, mint az Abarth vagy éppen a Lancia még nem is beszéltünk. Arról már régóta hallani, hogy az FCA-t szeretnék eladni a tulajdonosok, ám eddig kínai cégek érdeklődéséről volt csak szó.

Lee Jae-il, a Eugene Investment & Securities vezető analitikusa úgy gondolja, hogy a Hyundai az FCA segítségével könnyen a legnagyobb autógyártóvá válhat a világon, lekörözve a Toyotát és a Volkswagent is. Az FCA ugyanakkor külön-külön is hajlandó megválni a márkáitól – a Jeep iránt például a kínai Great Wall érdeklődik élénken – így akár az is lehet, hogy csak némelyik márkát vásárolná ki a Hyundai, és az olyan exkluzív gyártókat, mint a Maserati nem igényelné.

Lee Jae-il ugyan jó ötletnek tartja a felvásárlást, vannak olyanok is, akik veszélyforrásként kezelik: egy bennfentes szakember elmondása szerint a Hyundai hibát követne el, ugyanis például a Fiat eladásainak nagy részét az A, B és C szegmensben szereplő modellek teszik ki, pont, mint a Kia esetében, ez pedig nehézségeket okozhatna. Mindenesetre egyelőre mindenki tagadja ezeket az értesüléseket, de egyre több helyről hallani, hogy van igazságalapjuk, és az Opel-PSA üzlet után már semmin nem lepődnénk meg.

(Forrás: autopult.hu)