Jump to content

Erre figyelj, ha lejárt a műszakid

2017. 10. 31. 18:16

Ha nem figyelünk oda, könnyen több 10 ezer forintos extra kiadást hozhatunk össze magunknak.

Tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be őszintén, hogy mikor ellenőriztük utoljára, hogy mikor fog lejárni az autónk műszaki vizsgája. Sokan vélhetően nem néhány hete vagy hónapja, hanem hosszabb ideje nem ellenőrizték a műszaki érvényességét, és csak kevesen vannak, akik legalább hozzávetőlegesen tisztában vannak az adott dátummal.

Pedig lejárt műszakis autóval közlekedni drága mulatság lehet. Amennyiben kevesebb mint 3 hónapja járt le a műszaki, akkor az igazoltató rendőr dönt a helyszíni pénzbírságról, melynek legalacsonyabb értéke 5 ezer forint lehet. Ha a műszaki érvényessége 3-6 hónapja járt le, akkor a helyszíni bírság 20 ezer forint, a szabálysértési pénzbírság pedig 40 ezer forint.

A 6-12 hónapja lejárt műszakiért 25-50 ezer forintos bírságot kaphatunk, ha pedig már több mint 1 éve nincs érvényes műszaki az autón, akkor 30-60 ezer forintos kiadásra kell felkészülnünk. A zéró tolerancia jegyében egyébként már a műszaki vizsga lejárati dátumát követő nap első percétől bármikor büntethetnek.

Ha például otthon észrevesszük, hogy lejárt a műszakink, akkor először egy 3500 forintos útvonalengedélyt kell szerezni, és ennek birtokában gurulhatunk el az autónkkal büntetés veszélye nélkül a legközelebbi műszaki vizsgáztató állomásig.

(Forrás: hvg.hu)