Jump to content

Elektromos autó az új pápamobil

2017. 06. 02. 15:17

Őszentsége mostantól akár teljes csendben és zéró károsanyag-kibocsátás mellett is közlekedhet.

 Ferenc pápa egyáltalán nem szereti a luxust és a túlzott pompát, így tökéletesen passzol a személyiségéhez a Vatikánban most átvett vadonatúj autója. A legújabb pápamobil nem más, mint egy Opel Ampera-e, melyet személyesen a gyártó első embere, dr. Karl-Thomas Newmann adott át az argentin származású katolikus egyházfőnek.

Az Ampera-e érkezése remekül illeszkedik abba a tervbe, miszerint a Vatikán mihamarabb a világ első teljesen CO2-mentes állama szeretne lenni. A Chevrolet Bolt testvérmodelljének tekinthető újdonság elektromotorja 204 lóerős teljesítménnyel és 360 Nm-es nyomatékkal rendelkezik, akkumulátorpakkjának kapacitása pedig 60 kWh.

Az NEDC szabvány szerint egy feltöltéssel mintegy 520 kilométeres távolság tehető meg a kocsival, de a gyakorlatban inkább körülbelül 350-400 kilométeres hatótávolsággal lehet számolni. A fürgeséggel nincs gond, hiszen az Opel villanyautója 7,3 másodperc alatt képes abszolválni a 0-100-as sprintet. A hazánkba várhatóan valamikor 2018 elején megérkező Ampera-e ára előreláthatólag 10 millió forint magasságában fog alakulni.
 
(Forrás: hvg.hu, kép: CarAdvice)