Jump to content

Stirling Moss Jaguarját elárverezik

2015. 11. 24. 15:44

A történelem egy újabb darabkája kerül most kalapács alá, amely nem más, mint a Sir Stirling Moss által vezetett Jaguar C-Type. Ebből a versenyautóból alig több, mint 50 darab készült, magyarán nem csak egy ritkaságról van szó, hanem komoly eszmei értéke is van. Körülbelül 7,5 millió dolláros bevételre számítanak.

Sir Stirling Moss neve a Forma-1 fanatikusok körében ismerősen csenghet, hiszen gyakran nevezik a legnagyobb versenyzőnek, aki nem szerzett világbajnoki címet.

Moss először 1951-ben indult Formula–1-es versenyen (egy HWM-mel), első dobogós helyezését az 1954-es belga nagydíjon szerezte egy Maserati 250F-fel. Tehetségére felfigyelt Alfred Neubauer, a Mercedes csapatvezetője, és 1955-től a Mercedes versenyzője lett, ahol csapattársa a többszörös világbajnok Juan Manuel Fangio volt. A brit nagydíjon, hazai versenyén szerezte meg első győzelmét, mindössze két tizedmásodperccel ért célba célba Fangio előtt (a verseny első négy helyezettje mind a Mercedes versenyzője volt). Ezzel Moss lett az első brit, aki a brit nagydíjon győzött.

1952-ben lehetősége adódott kipróbálni a Jaguar limitált versenymodelljét, a C-Type-ot, melyet most átverésre bocsájtanak a közeljövőben. Az aukcióra Monacóban kerül sor, és várhatóan 7,5 millió dollárért fog elkelni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Szerző: Nagy Ádám | Fotó: Revs Digital Library)