Jump to content

Veterán járgányaink – vol1.

2016. 04. 01. 18:00

Az autóipar korai szakaszának egyik legjelentősebb példánya volt a Rolls-Royce Silver Ghost széria, amely manapság igen keresett a gyűjtők körében. Cikksorozatunk első felvonása tehát Amerikába kalauzol most minket!

Az 1906-os fejlesztésű, oldalvezérlésű motorral ellátott, impozáns Silver Ghost egy Rolls-Royce alaptípus volt, melyet folyamatosan gyártottak 1924-ig. Fényes polírozású lemez motorháztető olyan fényűző technikát rejtett, hogy az autónak abban az időben egyáltalán nem kellett vetélytárstól tartania.

A hét helyen csapágyazott forgattyútengely olyan egyenletes járást biztosított a motor számára (két hengerblokkos sormotor), mely valóban párját ritkította. Az ok, amiért szinte nem is létezett két egyforma Silver Ghost, abban keresendő, hogy sok vevő csupán az alvázat rendelte meg (a rövid vagy hosszú tengelytávú változatot), a karosszériát pedig egyedi igények szerint külön készítette el.

Stabil úttartás, minimális amortizáció, hozzá egy ismert márkanév – röviden így jellemezhető: a világ legjobb autója, a Rolls-Royce. A márka mindenek előtt az 1906 és 1924 között folyamatosan gyártott legendás Silver Ghost révén vált ismertté. Alig jelent meg a piacon az első típus, 40/50 HP, azonnal a szaksajtó központi témája lett. Nem is csoda, hisz egy 48 napig tartó próbaút során megannyi szakújságíró kritikus szemének kereszttüzébe tette meg a London és Glasgow közötti, mint egy 15000 mérföldes távolságot.

A szakma, a Royal Autómobile Klub műszaki bizottságával közösen, az utóbbi szigorú mércéjének alapján finom luxusautó számára igazolást állított ki abszolút megbízhatóságáról.

(Fotó: Boldride)