Jump to content

Veterán járgányaink – vol.6

2016. 04. 14. 18:00

Időutazásunk 1948-ra kalauzol most bennünket, amikor is kigurult az első Morris Minor Saloon az angliai gyárból. A brit kiskocsi teljes mértékben magán hordozza az angol elegancia legapróbb elemeit. Nézzünk néhány érdekességet a járgányról, melyből több mint 1 millió került eladásra.

A Morris már a második világháború kezdetén azon a véleményen volt, hogy az üzlet a jövőben inkább a kisautógyártásban lesz. Milyen igazuk volt – mindazonáltal a piac a jól bevált Morris Eight típus felváltását igényelte.

Alec Issigonis, aki már 1936-tól a Morris szolgálatában állt, ám csak később tett szert világhírnévre az általa kreált Mini révén, régóta hasonló gondolatokkal foglalkozott, és ezeket a gondolatokat a világháború hosszú éjszakái alatt vázlatfüzetében rögzítette.

Így már 1943 decemberében létrejött a kétajtós kísérleti példány amerikai külsővel, Mosquito néven. Ezt a prototípust, mely kicsi, 14 colos kerekekkel rendelkezett, 1946-47-ben további kísérleti járművek követték, melyekből végül kifejlődött a legendás Moris Minor.

(Fotó: Morrisminorforum)