Jump to content

A Porsche és az önvezetés

2017. 11. 29. 21:16

Azt azért talán túlzás lenne állítani, hogy vészesen közeleg az idő, amikor a kormányok is eltűnnek a négykerekűekből, de kétségtelen, hogy a jelenlegi irány azt mutatja, hogy előbb vagy utóbb olyan szintre fejlődik az önvezető technológia, hogy nem lesz szükség a kézi irányítást biztosító volánra. A Porsche azonban már előre megnyugtatta a vásárlóit, hogy az ő autóikból fog talán legutoljára kikerülni a kormány, de nem mulasztják majd el az önvezető rendszerek nyújtotta lehetőségeket.

Nemrég Lutz Meschke, a gyáriak igazgatótanácsának magas rangú tagja beszélt a témáról egy interjúban, kiemelve, hogy az önvezető technológia sok szempontból hasznos lesz a Porsche számára is. „Természetesen vannak olyan területei az autonóm autózásnak, amik számunkra is érdekesek: a dugóasszisztens vagy az automatikus parkolás például ilyenek. Vonzó, hogy a nagy forgalomban másra is használhatja az ember az idejét, mint az araszolásra.”

A Porsche azonban ennél jóval tovább tekint, ugyanis egyes hírek szerint az önvezető technológiát a versenypályás körülmények között is felhasználnák, méghozzá egyfajta oktatórendszerként. „Egy másik ötlet a Mark Webber funckió. Ezzel a megoldással az autó teljesen egyedül száguldana végig egy versenypályán, mint például a Nürburgring – mintha maga Webber vezetne. Az autó az ideális íveken autózna, és tökéletes féktávokat produkálna, illetve azt is megmutatná, hogy éppen hol kell felváltani, vagy padlóig nyomni a gázt.”

Mindezt persze végignézné a sofőr, hogy az összegyűjtött adatok segítségével fejlődni tudjon, és amikor átveszi az irányítást, ő is hasonlóan jó köröket tudjon autózni. „Az autonóm autózás és a Porsche jól megvannak egymással – a lehetőségeket a Porsche filozófiájában vizsgáljuk meg, és kihasználjuk az előnyöket” – mondta Meschke. Mindezek mellett azért azt is kiemelte, hogy a Porsche lesz az egyik utolsó márka, amelyik eltünteti a kormányt autóiból, de ez nem jelenti azt, hogy nem használnák fel ezeket a modern technológiákat.

(Forrás: autopult.hu)