Jump to content

Autó kutyásoknak

2020. 09. 01. 15:21

Egy autós szakfolyóirat ismét összeállította azoknak a járműveknek a listáját, amelyek véleményük szerint a legalkalmasabbak arra, hogy kutyával utazzunk.

Egyesek divatból vagy a társaság kedvéért, mások hobbijuk vagy munkájuk nélkülözhetetlen társaként tartanak kutyát. Ma már a négylábúakat sem divat csak úgy felelőtlenül autóztatni – régen persze a gyerek is elvolt biztonsági öv meg ülésmagasító nélkül, de ahogy épeszű ember nem tesz már ilyet, ugyanúgy a kutyák szállítása terén is terjed a felelősségteljes hozzáállás.

Ahány kutya, annyi igény, és bizony léteznek kutyabarát és kevésbé kutyabarát autók. Az amerikai Autotrader.com magazin ezt a pozitív trendet felismerve már évekkel ezelőtt elkezdte összeállítani a kutyások elvárásainak leginkább megfelelő modellek listáját. Könnyen tisztítható kárpitok, alacsony csomagtérperem, hátsó légbeömlők, variálható belső tér – ilyen jellemzőkkel kaphatott eb-kompatibilis minősítést egy autó.

Az idei listán tíz autó szerepel, ebből kettő kivételével Európában is kapható (illetve három: a Honda Fit / Jazz még előző generációs kivitelében kapható odaát, jövőre pedig az is eltűnik a piacról, nem kapja meg az új modellt Észak-Amerika.)

Pech, hogy pont a két legpraktikusabb típus: a két tolóajtós buszlimuzin nem jut el hozzánk. A Chrysler Pacifica plug-in hibrid hajtáslánccal, a vadonatúj Toyota Sienna pedig öntöltő hibrid hajtáslánccal csökkenti az utazás költségeit és környezeti terhelését. A Sienna egyébként a Toyota egyéb típusaiból (RAV4, Camry) is ismert, 2,5 literes hibrid egységet kapta meg, és mivel ezeket Európában is forgalmazzák, elvileg nem volna akadálya, hogy a Sienna is megvesse a lábát az Óvilágban – ha nem volna ez az általános crossover-őrület, a piac egyik legjobb családi autója lehetne, amelyhez akár fedélzeti porszívót, illetve 62 centis hátsó lábteret eredményező, lábikra-támaszos ultrakényelmes hátsó üléseket is rendelhetünk. A Chrysler Pacificával már személyes tapasztalatunk is van; a nem különben hipercélszerű autó sajnos csak privát import formájában kerülhet Európába.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)