Jump to content

Négykarikás zászlóshajó – gyári videókon az új Audi A8

2017. 07. 12. 16:24

Tegnap megérkezett az Audi A8 új generációja, vele pedig az elődök által kijelölt visszafogottan perfekcionista úton halad tovább az Audi. Miközben a formák professzionálisan semleges hozzállásban tetéznek, a lemezek igazi csúcstechnikát rejtenek. Tegnapi cikkünkből minden fontos részletet megtudhattak a négykarikás zászlóshajóról, ám időközben az Audi kiadta a gyári mozgó felvételeket is a modellről, így ismét jelentkezünk. A cikk alján tudják megtekinteni a gyári videókat mind a 'normál' hosszúságú, mind pedig a hosszított 'L' kivitelről.

A sokak által várt nagy formai megújulás elmaradt, kívül-belül visszafogott lett az új A8-generáció, de azért az új formák is ügyesen emelik zászlóshajóvá a luxusmodellt. Kívülről talán a még több szöggel ellátott hűtőmaszk, valamint a LED-es fényforrások emelhetők ki, közülük is a hátsó lámpa megoldása, amely egy végigfutó fénycsíkkal fokozza látványra a traktus szélességét. Belül szintén a letisztultság az úr, amely modern megoldásokkal és kijelzők hadával társul – de ez nem jelenti azt, hogy unalmas lenne a négykarikás zászlóshajó.

A formák által okozott elnyomott ásításon túllendülve igazi technikai csemegékre lelhetünk. Kívülről például kiszúrható a lézeres fényszórók opciója, amely 70 km/h-s tempó felett képes megduplázni a bevilágítás távolságát a korábbi LED-es megoldáshoz képest. Belül a gombok jó részét felszámolták a tervezők: kapunk egy full HD felbontású, 12,3 colos kijelzőt a műszercsoport helyére, egy 10,1 colosat a középkonzolra, és gyakorlatilag a klímapanel is képernyőnek tekinthető, a bevitelt pedig erővisszacsatolással segíti a modern középkonzol – a Porsche Panamera megoldásához hasonlóan. Az ülések szokás szerint jóformán végtelen számú állítási lehetőséget tesznek elérhetővé, fűtéssel, szellőztetéssel és masszírozással – ide értve a hátsó utasok talpmasszázsát.

Utóbbiak egyébként lábtér tekintetében is kényeztetve lesznek, ugyanis már az A8 alapmodellje is 5,17 méter hosszú – a hosszított L kiadás pedig még 13 centit ad a tengelytávhoz. Utóbbi egyébként 2998 mm (+6 az elődhöz képest), miközben a teljes hossz 37 mm-t nőtt. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a gyáriak a kategória legnagyobbjának ígérik az újdonságot, amiben kiveszi a részét az is, hogy a lábtér összesen 32 mm-t gyarapodott, miközben az új A8 L-ben a válltér és a fejtér is nagyobb az elődhöz képest. A csomagtartó egyébként mindkét modell esetében alaphelyzetben 505 literes.

Az új A8 esetében az Audi többféle anyagot használ, mint eddig bármilyen modelljében. Ennek eredménye, hogy a karosszéria 24 százalékkal merevebb az elődnél, amely pozitívan befolyásolja a menettulajdonságokat és az akusztikát is. A modell 51 százalékban alumíniumból készül, de különösen merev acél és karbon is szerepel az anyagmixben, és természetesen egy kis magnéziumnak is találtak helyet a toronymerevítő személyében.

(Forrás: autopult.hu, youtube)