Jump to content

Audi A8: élet a lézerlámpa mögött

2017. 07. 19. 15:12

Ez lenne az a drámaian új autó, amely jobban önvezet egy Teslánál? Ez lenne a forradalmian új elektromos rendszerű autó? Vagy a kőolaj-bázisú luxuskocsik utolsó generációja, a totális elektromosodás felé vezető úton? Nehéz megmondani, viszont a vásárlónak a jelenben kell autót választania.

Merkel legyen a talpán, aki eldönti, mi legyen az aktuális protokollautója, bár a német kancellárnak valamennyire az is dolga, hogy viszonylag részrehajlás nélkül ülje végig a germán autóipar csúcslimuzinjait. Van ugye a Mercedes S osztály, amelyről a mai napig nem gondolnánk, hogy annyira elavult, bár vannak vele műszaki gondok. A két konkurens is ott lohol a nyomában, a BMW 7-es sorozata is lenyűgöző. Az új A8-asról még nem tudjuk, milyen lesz, de a belecsomagolt technika alapján nem érdemes túl rosszra számítani.

Az A8 bemutatóján mindenesetre alig esett szó a motorokról, mintha csak szükséges rossz kategóriába tartoznának, amikor meg igen, akkor is az került terítékre, hogy a plug-in hibrid belső égésű motorja egy V6-os TSI benzines lesz. A meglepő újdonságok között persze ott van, hogy egészen sok az acél a karosszériában, elfelejtik az iDrive-szerű, tekerőgombos vezérlést, de olyan hülyeségeken például nem törik a fejüket, mint a süketnéma jelnyelv, akarom mondani gesztusvezérlés. Van viszont aktív futómű, ami oldalütközéskor megpróbálja megvédeni gazdáját, az önvezető rendszer, ami a németek válláról leveszi a dugózás gondjait, és még sok minden: nézzük az A8 néha fura újításait.

Ha van márka, amely felelőssé tehető az alumínium autók elterjesztésében, az az Audi: még kisautót (A2) is gyártottak aluból, de az első generációs A8 volt a leghagyományosabban és fixen alumínium sorozatuk. Aztán a harmadik generációnál már látszott némi megingás, de ami most következett, arra senki sem számított: a karosszéria 40,5 százaléka acél, méghozzá nem is akármilyen, jelentős részük az a fajta, ultra nagy szilárdságú, amit melegen sajtolnak, majd még a vízhűtéses présszerszámban kiedzenek.

A sajtóbemutatón ki állították a karosszériát, szép darab és jól láthatók rajta az acél, alu (öntött, préselt, extrudált), magnézium és szénszálas elemek, de a bódé váza mellett ácsorgó mérnök valahogy nem emlékszik, hány kiló is volt az előző karosszéria. Az új 282 kiló. 

(Forrás: totalcar.hu / kép: Audi)