Jump to content

4 másodperc alatt futja az új Mustang a 0-100 km/h-s sprintet

2017. 07. 28. 09:39

A Ford már hónapokkal ezelőtt bemutatta a Mustang legújabb generációját, azonban a forgalmazás még nem kezdődött el, és ezidáig a pontos műszaki adatokkal is eléggé titkolózott a gyártó. Azt tudtuk, hogy a GT verziók 5-literes szívómotorját alaposan átdolgozták a mérnökök, aminek eredményeképp egyben izmosabb és takarékosabb lett a V8-as egység, most viszont már azt is tudjuk, hogy mindez miként nyilvánul meg például a gyorsulás tekintetében.

Nos, az amerikai sajtóanyag értelmében az új Mustang GT Coupé alig 4 másodperc alatt futja meg a 0-100 km/h-s sprintet, ami 0,8 másodperces javulást eredményez a kifutó modellel összehasonlítva - ez pedig ilyen magasságokban óriási különbség. Ez egyrészt a - legalábbis Amerikában - 460 lóerőre ugró teljesítménynek (az európai Mustang GT-k elképzelhető, hogy picit gyengébbek lesznek, de a 450 lóerő körüli teljesítmény nekünk is kijár), másrészt pedig az új rajtautomatika funkciónak köszönhető, ami a szintén vadonatúj, 10-fokozatú (!) automata váltóhoz jár.

Az erősebb motoron, a fejlettebb és még gyorsabb váltón, valamint a rajtautomatika üzemmódon felül azonban még valami szerepet játszik a fantasztikus gyorsulásban: az új Michelin Pilot Sport 4S gumiszett, amiről az Autó Pulton nemrégiben olvashattak. Az új 5-literes V8-as szívómotor különben közvetlen befecskendezést kapott, amivel párhuzamosan a kompresszióviszony 11:1-ről 12:1-re emelkedett. Az átdolgozott V8-as maximális fordulatszáma eléri a 7500/percet, akár 460 lóerős csúcsteljesítményéhez pedig rendkívül magas, 570 Nm-es forgatónyomaték társul - a hangélmény pedig szintén lenyűgöző lesz. Kézi váltóval különben picit lassabb lesz a Mustang, mint az új 10-sebességes automatával, azonban szerintünk az élmény manuális váltóval az igazi. Mi már alig várjuk, hogy kipróbálhassuk a Ford új V8-as vadlovát...

(Forrás: autopult.hu)