Jump to content

Hamiltonnal hangol a Project One érkezésére a Mercedes (videó)

2017. 08. 31. 20:48

A Mercedes-Benz sportrészlege, az AMG idén ünnepli 50. születésnapját, így nem csoda, hogy a gyáriak igyekeztek minél nagyobb meglepetést okozni a rajongóknak. Ez pedig sikerült is nekik, ugyanis a Frankfurti Autószalonon – igaz, egyelőre csak prototípusként – leleplezik a Project One névre keresztelt hiperautójukat. Ezt pedig egy izgalmas kisfilmmel támasztották alá nemrég, amelyben nem kisebb név szerepel, mint a csillagosok Forma-1-es csapatának sztárpilótája, Lewis Hamilton.

Nem véletlen, hogy Hamiltont választották erre a nemes feladatra, hiszen a Project One minden eddiginél közelebb áll majd egy Forma-1-es autóhoz – olyannyira, hogy motorja egyenesen a versenygépből érkezik. Az 1,6-os egységet persze jócskán átalakították, hogy jobban viselje a hétköznapi körülményeket, de azért így is bőven tízezres fordulat fölé pörög majd, és még erősebb is lesz, mint a pályaautóban lévő egység. A belső égésű motor mellett természetesen elektromotorok is megtalálhatóak lesznek az autóban, méghozzá szám szerint négy: egy-egy az első kerekeknél, egy a főtengelyen, egy pedig a motorban lévő turbón.

Az akkumulátorok is a Forma-1-ből érkeznek majd, de a gyáriak elmondása szerint így is képes lesz 30 kilométert megtenni az autó teljesen elektromosan. Ezt többek között a különböző energia-visszanyerő rendszereknek is köszönheti, mint az MGU-K és az MGU-H: előbbi a mechanikus és hőenergiát alakítja elektromossággá, utóbbi pedig a kipufogóból távozó hő energiáját nyeri vissza. Súly tekintetében 1,3 tonna a cél, ami elképesztő eredmény lenne egy ilyen bonyolult hibrid rendszerrel felvértezett hiperautó esetében. Az ehhez társuló, várhatóan 1000 lóerő körüli összteljesítménynek köszönhetően pedig könnyen pályázhat a világ leggyorsabb autójának címére az újdonság.

A rövidfilmben egyébként az AMG legféltettebb kincseit rejtő garázsba lép be Hamilton, és megjáratja kicsit a kalapács becenévre hallgató 300CE 6.0 AMG-t, ami a maga korában a leggyorsabb szériagyártású autó volt a világon. Ezután odalép egy titkos ajtóhoz, és bár semmi nem jelzi, mégis egyértelmű, hogy a Project One rejtőzik az átjáró mögött – sajnos azonban még egy halvány körvonalat sem villantottak fel nekünk a gyáriak. Mindenesetre legkésőbb a jövő hónapban fény derül minden titokra, hiszen a Mercedes-AMG leleplezi az elképesztő hiperautót.

(Forrás: autopult.hu)