Jump to content

Túl a 150 millión – szép jubileumot ünnepel a Volkswagen

2017. 08. 31. 12:37

150.000.000, azaz százötvenmillió autót gyártott le eddig a Volkswagen 1937-es megalapítása óta. Talán odafigyeltek rá, de valószínűleg csak véletlen, hogy éppen a márka 80. születésnapján sikerült elérni ezt az elképesztő számot, a szóban forgó négykerekű pedig éppen egy Golf lett, amelyből a legtöbbet adta el a Volkswagen fennállása során.

A százötvenmilliomodik autó ráadásul nem egy egyszerű Golf, hanem egy GTE volt, ami tökéletesen szimbolizálja az autóiparban bekövetkező változásokat, hiszen konnektorról tölthető hibridként egyszerre van jelen benne a múltat szimbolizáló belső égésű erőforrás, és a jövőt jelentő elektromotor. „150 millió autó – ez azt jelenti, hogy 150 millió alkalommal váltottuk valóra azt az álmot, hogy valaki egy autó tulajdonosává válhasson. Ti, és a ti mindennapos munkátok adja az alapját annak, hogy ilyen sikereket érhettünk el. Az igazgatótanácsban ülő kollégáimmal együtt szeretnénk ezért köszönetet mondani minden szempontból. Ez a jubileum nem születhetett volna meg a hozzájárulásotok nélkül” – mondta meghatóan a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a gyár dolgozóinak.

A valódi sorozatgyártást jó pár évvel azután kezdte el a Volkswagen, hogy 1937-ben megalakult a márka, hiszen a II. Világháború alatt ez nem volt lehetséges. A legendás Bogárhátú, avagy hivatalos nevén a Type 1 Käfer gyártása 1945 december 27-én indult be, és Mexikóban egészen 2003-ig tartott – ez idő alatt 21,5 millió példány készült el. A legnépszerűbb Volkswagen azonban egyértelműen a Golf, hiszen 1974-es megjelenése óta mostanra több mint 34 millió darabot gyártottak le belőle – ráadásul csak az elmúlt 10 évben több mint 9 millió példány gurult le a gyártószalagról.

Természetesen továbbra is tele van hatalmas tervekkel a Volkswagen: 2020-ra több új SUV és az elektromos I.D. család is bemutatkozik, és azt szeretnék a németek, hogy 2025-re elérjék az egymillió legyártott tisztán villanyos autót is. A Volkswagen dízelbotránya kissé megrázta a márkát, de közel sem annyira, mint azt sokan gondolták korábban, így a németek továbbra is a csúcson vannak minden szempontból.

(Forrás: autopult.hu)