Jump to content

A Jaguar XE SV Project 8 a Zöld Pokol új szedán királya

2017. 11. 29. 21:23

Nürburgring Nordschleife körrekordjáért több fronton is nagy a küzdelem: az abszolút elsőség mellett az elsőkerekesek, az SUV-k, a kombik és a szedánok között is nagy a versengés. Legutóbb éppen utóbbi kategóriában köszönthettünk új rekordert, méghozzá a Jaguar XE SV Project 8 képében, ami az Alfa Romeo Giulia QV-t taszította le a trónról.

Az angolok különleges sportszedánja ugyan mindössze 300 példányban lát napvilágot, így jó eséllyel a legtöbb példány gyűjtők garázsában fog pihenni, mintsem versenypályán száguldozni, de ekkora példányszámmal már teljes joggal indulhat a Zöld Pokol leggyorsabb szedánjának címéért a sorozatgyártású autók között. A 7 perc 23 másodperces idejével pedig nem kevesebb, mint 11 szekundumot vert rá az olaszok büszkeségére, ezt pedig videón is megörökítették az angolok.

Az autó mozgatásáról egy kompresszorral feltöltött ötliteres V8-as gondoskodik. A 600 lóerő és a 700 Nm nyomaték már-már túl sok a hátsó kerekek számára, de itt nincs ilyen gond: elektromosan vezérelt differenciálzárral rendelkező összkerékhajtás segíti a teljesítmény leadását, amely jól is sikerül. Erre bizonyíték a 3,4 másodperces 0-100-as gyorsulás és a 322 km/h-s végsebesség.

A 11 másodperces előny a Giulia QV-hez képest szép eredmény, de ezen a ponton azért azt is érdemes megjegyezni, hogy a mindössze 300 példányban készülő Jaguar a maga 50 millió forintot is meghaladó árcédulájával bizony nagyjából a duplájába kerül, mint az olasz versenyző, ehhez képest pedig már nem is olyan nagy az a különbség. Persze ha csak a köridőt nézzük, akkor kétségtelen a Jaguar fölénye, így semmiképp sem kicsinyítenénk az autó és a pilóta érdemeit, már csak azért sem, mert olykor még videón keresztül is ijesztő a tempó, amit a gyakorlatilag bukótér nélküli pályán produkál a páros – érdemes megnézni.

(Forrás: autopult.hu)