Jump to content

Majdnem ezer km/óra!

2018. 09. 19. 18:52

Sebességrekord született Utah állam híres bonneville-i sós síkságán egy szivarformájú, Turbinator II nevű járművel, amely mostantól a leggyorsabb, kerekein hajtott jármű.

A lényegi különbség ez, hiszen több gyorsabb jármű is van, ám azoknál nem a kerekek hajtottak, hanem rakétaszerűen haladnak a torlónyomás által, ahol a kerekek csak a kapcsolatot jelentik a földdel, de passzívak a hajtásban.

Ezt a négykerekű szerkezetet egy Chinook helikopter turbinamotorjával hajtották, ahol a turbinamotor közvetlenül hajtja mindenféle áttételezés nélkül a kerekeket, ami nagyjából olyan, mint ha egy repülőgép próbálna a földön siklani teljes sebességgel.

A Team Vesco csapat 717,13 km/h-s tempót tudott elérni, amely már rekord, ám ezt is csak bemelegítésnek tekintik, mert a cél az 500 mérföld per órás, vagyis 804 km/h-s sebességhatár elérése.

A szerkezet többek közt olyan alumíniumfelniket használ, amelyek a lehető legkönnyebbek, így az irtózatos nyomaték jobban átvihető csúszás nélkül a talajra. Ehhez természetesen további okos elektronikus kipörgésgátló-rendszert is kellett fejleszteni, valamint olyan befecskendezést, amely kontrollálja a motor nyomatékát.

Annyit még hozzátennénk a rekord értékeléséhez, hogy a sofőr egy 76 éves volt autóversenyző, bizonyos Dave Spangler volt. Elképesztő.

(Forrás: hvg.hu / fotó: TeamVesco)