Jump to content

Land Rover Discovery TD6 teszt

2017. 06. 16. 21:02

Az autózás alapvető definíciója: A pontból B pontba gyorsan eljutni. Ha mindez kényelmesen, csomagokkal vagy többedmagunkkal, és még hatékonyan is történik, akkor nyert ügyünk van. Ezt a témát maxolja ki az új Land Rover Discovery, megfejelve még egy különleges képességgel: a B pontot a világtérképen lényegében bárhova leszúrhatjuk.

A kétliteres, kétturbós változat után végre az igazán méltónak tekinthető V6-os dízellel is megérkezett hozzánk az új Land Rover Discovery. Nem mintha a 240 lóerős változat nem lett volna harmonikus, csak éppen ugyanúgy felszerelve a V6-os öngyulladós egység semmivel sem drágább. Hiába hangzik jól az izmosabb 4-hengeres dízel, mi sokkal jobban szimpatizálunk a nagy 3-literes V6-os, és 2 helyett egy turbóval szerelt Td6 nevű dízellel, ami egyszerűen jobban passzol az óriási, nehéz és drága terepes karakteréhez – már csak energikusabb, dölyfösebb hangja okán is.

Igaz, a kínálat jelenlegi legizmosabb dízelének 258 lóerős csúcsteljesítménye alig nagyobb az Sd4-nél, az 500 helyett 600 Nm-es csúcsnyomaték azonban nagyon meggyőző. Erre szükség is van: ezúttal ugyanis le tudtuk mérlegelni a modellt, ami egészen meglepő következtetéseket szült. Az elődnél az új generációnak ugyanis sokkal kevesebbet kellene nyomnia. Ennek oka a vadonatúj alumínium platform, amely 300 kilós fogyókúrát ígér.

Ez azonban a csúcsra szerelt tesztautónk esetében vágyálom marad. Az új Discovery valójában megtankolva, üresen 2,54 tonnára mérlegelt, történetesen 40 kilóval nehezebbre, mint az ugyanilyen motorral szerelt előd. Ebben persze az extrázottság adja a nagy differenciát: a 2011-es csúcsra szerelt tesztautót esetében ugyanis 2,66 tonnát mértünk. Hol van az igazság? Félúton. Ugyanúgy felszerelve a két modell között lehet 150 kiló különbség, a kisebb mértékű differenciát az új generáció gazdagabb extralistája adja: csak gondoljunk bele, hogy például az összes (vagyis mind a hét) ülés elektromos lecsukhatósága és mozgathatósága önmagában hány kilót nyom, és akkor még az óriási (teljesen értelmetlen) 22 colos kerekekről nem is beszéltünk.

(Forrás: autopult.hu / kép: indiacarnews)