Jump to content

Több mint 30 terepjárót tulajdonítottak el hackerek egy szoftver segítségével

2016. 08. 29. 19:00

Manapság szinte könnyebb meghackelni egy autó elektronikáját, mint kibontani egy nyitófül nélküli konzervet. Jeepek esetében egyébként nem először fordult elő hasonló, bár a legutóbbi csupán egy jól irányított rávezetés volt a fejlesztők részére, mint sem egy tényleges rablás.

Ez az egész autó-hekkeléses történet azzal kezdődött (legalábbis komolyabb szinten), hogy kiberbiztonsági szakértők az interneten kommunikáló járművek biztonsági kockázatainak demonstrálása céljából több kilométer távolságból átvették az irányítást egy mozgásban lévő Jeep Cherokee vezérlő elektronikája felett, annak vezeték nélküli adatátviteli kapcsolatain keresztül.

A probléma persze nem korlátozódik a demonstrációra kiszemelt Chrysler autógyár modelljeire, hiszen minden autógyár minden új modellje ki van téve az irányítási rendszer feltörése veszélyének.

Most pedig 30-nál is több Jeep-et tulajdonítottak el egy bizonyos DealerCONNECT szoftver segítségével hackerek. A rendőrség eddig 2 elkövetőt fogott el, akik épp újabb autókat próbáltak ellopni.

Csupán ennyi az egész

A helyzet egyre rosszabb, hiszen rövid időn belül ez már a sokadik hacker támadás autókkal szemben. De vajon mit lépnek erre az autógyártók?

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Tesla ennek kapcsán nem szeretné sokáig húzni az időt, és szakemberek segítségével meghekkelték az egyik Model S járgányukat. Az akció lényege természetesen az volt, hogy felderítsék hol a leggyengébb a vezérlő elektronika tűzfala.

Marc Rogers, az egyik biztonsági kutató azt mondta a Financial Times-nak, hogy mindössze hat biztonsági rést véltek felfedezni, de megnyugtatták a Model S tulajdonosokat, hogy nem kell félniük egy esetleges hekkelő támadásától. Hozzátette: A problémák orvoslásán keményen dolgoznak, és rövidesen minden érintett járműben "betömik" azt a hat rést.

A Tesla egyébként korábban is alkalmazott már etikus hekkereket munkájuk során. 2014-ben a vállalat 10 ezer dollárt ajánlott fel minden olyan csoportnak, akik képesek hozzáférni a Model S elektronikájához.

(Forrás: Autokalauz.hu, Autoblog.com | Fotó: Jeep)