Jump to content

Német autóipari vezető: Londonnak gyorsan döntenie kellene

2016. 11. 26. 10:00

A német autóipari szövetség elnöke szerint a brit kormánynak rövid időn belül tisztáznia kellene, hogy meg akarja-e tartani teljes körű hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához a brit EU-tagság megszűnése után is, mert a bizonytalanság a beruházások leállásához, sőt egyes vállalatok kivonulásához vezethet.

Matthias Wissmann a BBC televíziónak nyilatkozva szerdán kijelentette: a Nagy-Britanniában jelenlévő német autóipari érdekeltségek "egyértelmű és viszonylag gyors" választ várnak arra, hogy terhelik-e majd vámjellegű és egyéb költségek az EU-piacra irányuló brit exportot, miután Nagy-Britannia távozott az unióból.

A német autóipari cégeknek a beszállítókkal együtt száznál is több gyártó telephelyük van Nagy-Britanniában, és Wissmann már korábban figyelmeztette a brit kormányt arra, hogy e vállalatok máshová települhetnek, ha Nagy-Britannia elveszíti hozzáférését az egységes európai piachoz. A Financial Times című londoni gazdasági napilapnak nemrégiben kijelentette: a német járműipar nagy-britanniai érdekeltségeinek egy része például Közép- és Délkelet-Európába is átköltözhet, ha a brit EU-tagság megszűnése után vámok terhelnék az EU-piacra irányuló brit exportot.

Ugyanilyen figyelmeztetést intézett a brit kormány címére nem sokkal korábban Carlos Ghosn, a Nissan japán autóipari óriáscég elnök-vezérigazgatója is, kilátásba helyezve, hogy a Nissan nem hajt végre több beruházást angliai gyárában, hacsak a brit kormány nem ad biztosítékokat a brit EU-tagság megszűnése után esetleg érvénybe lépő vámok költségemelő hatásainak kompenzálására.

A Nissan röviddel ezután, október végén bejelentette, hogy az északkelet-angliai Sunderlandben működő üzemében kezdi meg az új Qashqai, illetve X-Trail modellek gyártását, mivel a brit kormány kötelezettséget vállalt annak biztosítására, hogy a legnagyobb angliai Nissan-autógyár működése a jövőben is versenyképes marad.

A közlemény mindazonáltal nem részletezte, hogy London pontosan milyen biztosítékokat adott erre a Nissannak.

(Forrás: Autokalauz.hu, MTI | Fotó: MotoringResearch.com)