Jump to content

Amit fontos tudnod a használt autó vásárlásról

2017. 04. 18. 18:00

Használt autó vásárlásán töröd a fejed? Tudod, hogy mire kell figyelned, mikor megnézed a kiszemelt járművet? Íme néhány tipp, amivel megkímélheted magad attól, hogy később megbánd az autóvásárlást!

Hogyan kezdj neki?

Ülj le, és írd össze, hogy mennyi pénzed van, és abból mekkora összeget tudsz az autóra szánni. Mondanunk sem kell, hogy mindig hagyj egy kis megtakarított pénzt a számládon. Térképezd fel a használtautó-piacot az internetes hirdetések segítségével! Így megtudhatod, hogy mely autómárkákhoz milyen áron juthatsz hozzá.

Keress fel egy autókereskedést!

Talán egy kicsit drágább autókereskedőtől vásárolni az autót, de ha találsz egy megbízható eladót, sokat segíthet a választásban. A kereskedés garanciát jelenthet a számodra: ha vásárlás után gondod adódna az autóval, ide visszaviheted, és jó eséllyel segítséget is kaphatsz.

Vásárlás magánszemélytől

Légy elővigyázatos, ha magánszemélytől vásárolsz autót. Kerüld a gyanúsan olcsó járműveket, az „olcsó húsnak híg a leve" mondás ebben az esetben is igaz. Ugye nem örülnél, ha néhány tízezret spórolnál az autó árán, ám utána többszörösét hagynád ott az autószerelőnél? Alaposan kérdezd ki az eladót az autó állapotáról, múltjáról.

Vizsgáld meg alaposan az autót!

A legjobb, ha az eladó otthonában találkoztok, és ott nézed meg az autót, így arról is lesz benyomásod, hogy hogyan bántak a járművel. Vizsgáld meg alaposan az autót, ne döntsd elhamarkodottan! Menj egy kört az autóval, próbáld ki, hogy hogyan működik az úton!

Ellenőrizd a kasztnit, az olajszintet, a kilométerórát, és nézd meg, hogy nem csöpög-e bármi az autóból! Ha tudod, kérd ki egy autószerelő véleményét is az autó állapotáról! Teszteld az elektronikát, és vizsgáld meg alaposan az autó papírjait. Ha bármelyik kérdésre nem tud egyértelmű és megnyugtató választ adni az eladó, tegyél le a vásárlásról!

Vásárlás

Ha úgy döntöttél, hogy megvásárolod az autót, mindenképpen próbálj meg alkudni! Tudd meg, hogy mi az a legalsó ár, amennyiért megveheted. Készítsd el előre az adásvételi szerződést, és mielőtt fizetnél, írjátok alá mindketten azt. Csak azután add át a pénzt az eladónak, hogy a szerződést rendben találtad. Vedd át az autó minden papírját és a kulcsokat!

(Forrás: Autokalauz, Penzugyguru.hu | Fotó: Pexels.com)