Jump to content

Növekedésre számít a Toyota 2017-ben

2017. 04. 21. 19:00

A Toyota 2016-ra közel 10,1 millió új autó eladásával számol globálisan, egy százalékkal elmaradva az előző évitől, 2017-ben azonban már enyhe növekedést vár az előzetes becslések alapján, 10,2 millió új gépjármű értékesítésével.

A Toyota Central Europe Kft. arról számolt be, hogy 2016-ban 10,22 millió kocsit gyártott a Toyota és prémium modellje, a Lexus, valamint a Daihatsu és a Hino márkából. A globális gyártást 2017-ben 10,36 millióra tervezik növelni.

A Toyota Magyarországon 2016-ban 42,1 százalékkal több, 5509 új autót értékesített az előző év azonos időszakához képest, és ezzel a magyar személyautó és haszongépjármű piacon 5,7 százalékra növelte piaci részesedését. A közlemény megjegyzi, hogy az értékesítés növekedését tavaly 6 új modell alapozta meg.

A Datahouse adatai szerint Magyarországon tavaly 117 888 új személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 24,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Közelmúltbeli történések a Toyota háza táján

A Toyota a felhasználók közötti autómegosztás kialakulófélben lévő piacán szeretné megvetni a lábát, ezért a japán Sparx Group vagyonkezelővel és más cégekkel 10 millió dollárt fektetett be a San Francisco-i központtal működő Getaround gépjárműmegosztó startup vállalkozásba. 

A Toyota az Uber Technologies-ba is befektetett, amely elősegítette a telekocsi jellegű szolgáltatások globális elterjedését. Egyes szakértők szerint a megosztáson alapuló gazdasági minta (sharing economy) visszavetheti a személygépkocsik eladásait, az Egyesült Államokban sokan eleve azzal a céllal vásárolnak új autót, hogy használaton kívül bérbe adják.

A Toyota, a felhasználók közötti autómegosztás piacára belépve, maga is részesülni szeretne az ilyen jellegű piaci kereslet generálta forgalomból.

3 év múlva jöhet az első autonóm járgányuk

A Toyota tavaly megerősítette, hogy a terveik szerint 2020-ig elkészülhet autonóm járgányuk végleges, teljesen biztonságos változata. Napjainkban folyamatosan tesztelik prototípusukat, melynek intelligens szoftvere, és milliméter pontossággal dolgozó radarjai, illetve kamerái eddig nem okoztak csalódást. A technológiát egy átdolgozott Lexus-on tesztelik, viszont arról egyelőre nem esett szó, hogy mely márkájuk fémjelzésével fognak debütálni ebben a szegmensben. Ennek bemutatásáról egy videót is megosztottak, amely szemlélteti a rendszer gyakorlati működését:

Új modell debütálása várható idén

A 2018-ra esedékes modell tesztelései tavaly folyamatosan zajlottak, melynek több vonása is hasonlít a Lexus RX-re, ami már egy jó kiindulási alap. Az álcázó burkolaton keresztül is tisztán látszik, hogy a Toyotától már megszokott hal-szerű lökhárító itt sem maradhat el, ugyanakkor a külső többi része kifejezetten szögletesnek tűnik.

A luxus stíluselemeken felül egy kis sportosságot is rejt magában, mégpedig a felnijében. Ebből már sokan arra következtetnek, hogy teljesítményileg erős modellről van szó. 

A jelenlegi változat motorházteteje alatt egy 2,0 literes, turbós, négyhengeres erőforrás lapul meg, melyhez egy 8 sebességes automata váltó tartozik. A spekulációk szerint 2017 elejére várható a Camry első debütálása.

(Forrás: Autokalauz.hu, MTI | Fotó: Pixabay.com, Chris Doane Automotive / Autoblog.com)