Jump to content

A nagy kérdés: Újat vagy használtat?

2017. 04. 22. 09:00

Amikor autót szeretnénk vásárolni, lehetőségek százaival találhatjuk szembe magunkat. Az új autók forgalmazói számos különböző akcióval és...

Az autóvásárlás tipikusan hosszú távú döntésnek számít – hiszen nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy-két évente lecseréljék a napi közlekedésben használt járművet. Amikor választunk az opciók közül, két tényezőt mindenképpen szem előtt kell tartanunk: olyan árkategóriájú és fizetési konstrukciójú ajánlatban kell gondolkodnunk, amelyet megengedhetünk magunknak. Emellett legalább ilyen fontos szempont az is, hogy az új kocsi kielégítse az autóhoz kötődő legfontosabb elvárásainkat.

A kétmillió forint körüli árkategóriában például már számos új autót is megtalálunk, ilyenkor azonban mérlegelnünk kell: vásároljunk egy új, garanciával ellátott kisautót, esetleg döntsünk a jobb technikai jellemzőkkel bíró többéves jármű mellett. Ebben az árkategóriában már számos viszonylag fiatal használtautó is megjelenhet, amely minden technikai részletében jobb a hasonló árú új autónál, a másodkézből vásárolt kocsi azonban kétségkívül kockázatosabb befektetésnek számít.

Az első tulajdonos az, aki kiválaszthatja a kocsi különböző részleteinek paramétereit, a színt, a motortípust – anyagi helyzetéhez mérten valamennyire testre szabhatja a sorozatgyártású gépkocsik is. Az alábbiakban bemutatjuk az új autók vásárlása mellett szóló legfontosabb érveket.

Kisebb fenntartási költségek – az új autókat általában jóval ritkábban kell szervizelni, az első ellenőrzésig is több tízezer kilométer tehető meg. Általában ekkor is csak olajcserére és némi finomhangolásra van szükség – ideális esetben tehát az első időszakban minimalizálhatóak a szervizköltségek. Ezeket ráadásul sokszor – valamilyen akció keretében – az értékesítő márkaszerviz költségmentesen biztosítja. Az első néhány évben semmiképp sem kell új gumiabroncsokat, akkumulátort, vagy fékeket vásárolnunk.

Garancia – Az autógyártók általában legalább hároméves garanciát vállalnak a személygépkocsikra - ez a szám ugyanakkor egyes gyártóknál a hét évet is elérheti. Amennyiben szervizgaranciával rendelkezik az autó, akkor a gyártót és az értékesítőt az esetleges problémák orvoslása. Érdemes persze figyelnünk a garanciák típusaira – némelyik például csak a karosszériára vonatkozik.

Tiszta forrás – Új autókat általában a forgalmazótól, vagy a forgalmazóval kapcsolatban álló értékesítőtől, márkaszerviztől vásárolhatunk. Ez azt jelenti, hogy védve érezhetjük magunkat – biztosan nem fogunk lopott autót választani, amellyel később csak gondjaink lesznek.

Ügyfélszolgálat – ugyancsak a tipikus újautó-beszerzési források jellemzője, hogy legtöbbször az ügylet lezárulása után is elérhetőek maradnak. Ez nem csupán a garancia és az eredetiség miatt lehet fontos – hosszabb távú kapcsolatot építhetünk ki olyan szakemberekkel, akik igazán értenek a választott autótípushoz és alapvető érdekük a korrekt viszony fenntartása.

A fenti érvek ugyanakkor nem feltétlenül jelentik azt, hogy használtautók vásárlása alapjaiban elhibázott lépés lenne. A következőkben összefoglaljuk azokat az érveket is, amelyek inkább a másodkézből való vásárlás mellet szólnak.

A lehetőségek kiszélesedése – Amennyiben egy meghatározott összegből - mondjuk ismét kétmillió forintból - kell gazdálkodnunk, akkor az újautók piaca sokszor igen kevés választási alternatívát tud felmutatni. Hasonló költségkeret mellett a használtpiacon jóval több lehetőségünk van – mind kategóriájában, mind a márka presztízsében erősebb autókat is találhatunk ennyi pénzért. A gazdasági válság miatt szűkülő autópiacokon ráadásul akár különleges ajánlatokkal is találkozhatunk – például a hitelből visszaváltott járművek nyomán.

Nem feltétlenül kockázatos – Ha néhány éves autókban gondolkodunk, akkor az árak általában az eredeti fogyasztói ár feléig is zuhanhatnak, ezzel párhuzamosan viszont nem feltétlenül kell lemondanunk a garanciákról. Az eredeti garancia a legtöbbször az új tulajdonosra is átruházhat. Az egy-két éves autók alapvető hibái ennyi idő alatt általában már kikristályosodnak, viszont a rendszeres szervizelés igénye még évekig nem merül fel. Egy fiatal használtautó tehát megbízható választás lehet, amennyiben körültekintően választjuk ki azt.

Majdnem új autók – tovább csökkenthetjük a használtautók kockázatait, ha élünk az értékesítők egy év körüli autókra vonatkozó programjával. Az új jármű árához képest még így is sprórolhatunk, a kockázatok pedig alig haladják meg az újonnan vett autókét.

(Forrás: Autokalauz, Penzugyguru.hu | Fotó: Pixabay.com)