Jump to content

Rövidesen a szállítmányozás is autonóm lesz?

2017. 04. 27. 12:00

A Scania már évek óta dolgozik együtt különböző technológiákkal, hogy kidolgozza a járművek automatizálási rendszerét, de ez csupán csak egy szelete a közlekedés automatizálási megoldásoknak.

„Egy úgynevezett autonóm szállítmányozási technológiával dolgozunk, és az önvezető járművek kitűnő lehetőséget jelentenek ennek kidolgozására – fejtette ki Tom Nyström, a Scania vezető mérnöke. „Ez egy összetett a logisztikához kapcsolódó rendszer, ami a járművek között osztja meg a feladatot és viszi át az információkat. Alkalmazás során minden szállítási megoldást az ügyfél egyéni követeléseire szabunk.”

Természetesen még mindig számos kihívással találják szemben magukat ebben a fajta rendszerben. A speciális önvezető járműnek összefüggő irányítási rendszerre van szüksége, mely attól elkezdve, hogy érzékelje környezetét a szenzoradatok felhasználásával, képes arra is, hogy megértse, és helyes döntéseket hozzon meg a jármű irányítására. Nyström úgy véli, hogy a Scania öt éven elérhetővé teszi első kereskedelmi termékét.

Egy teljesen önállóan működő közlekedési rendszer lehetővé teszi alkalmazója számára, hogy sokkal inkább saját üzletére koncentrálhasson, ahelyett, hogy a vállalatirányítás részleteibe belemenjen.

„Egy ilyen nagyszabású alkalmazás, mint ez a rendszer is, minimálisra csökkenti a zsúfoltságot, növeli a jármű kihasználtságát, megkönnyíti a teherszállítást, és biztosítja, hogy minden teherautó a megfelelő időben végezze el a megfelelő tevékenységet. Képzeljünk el egy olyan várost, ahol az áruk és az emberek áramlása akadálymentes, ahol nincsenek felesleges közlekedési rendszerek, nincsenek forgalmi dugók és még a környezet is tiszta” – tette hozzá Nyström.

(Forrás: Autokalauz.hu, Scania | Fotó: Scania)