Jump to content

Jól kezdett idén is a Scania

2017. 05. 14. 18:00

Rekordbevételt ért el és növelte nyereségét az első negyedévben a Scania AB svéd haszongépjármű gyártó vállalat.

A Volkswagen AG többségi tulajdonában lévő Scania az első negyedévben az előző évinél 23 százalékkal magasabb, 28,4 milliárd svéd korona (2,9 milliárd euró) rekordbevételre tett szert, üzemi eredménye pedig 35 százalékkal 3,08 milliárd koronára emelkedett.

A haszongépjárműveket gyártó svéd vállalat üzemi eredmény szintű bevételarányos jövedelmezősége 10,8 százalékra javult az első negyedévben az egy évvel korábbi 9,9 százalékról.

A Scania az idei első negyedévben 2,2 milliárd svéd korona (233 millió euró) nettó nyereségre tett szert, 43 százalékkal magasabbra a 2016 első negyedévi 1,5 milliárd koronánál.

Teherautó- és autóbusz-eladásait az első negyedévben 12 százalékkal 20,6 ezer járműre növelte a Scania az egy évvel korábbi 18,4 ezerről. A megrendelések állománya 29 százalékkal 27,9 ezerre emelkedett 21,6 ezerről.

Az értékesítések és a szolgáltatások megnövekedett bevételéből származó nyereséget részben ellentételezték az új teherautó generáció kifejlesztésének a költségei - kommentálta Henrik Henriksson elnök-vezérigazgató a negyedéves eredménybeszámolót.

Elmondta: Európában a javuló gazdasági környezetnek köszönhetően élénk kereslet mutatkozott a haszongépjárművek iránt. A Scania teherautó piaci részesedése Európában az első negyedévben 16,8 százalékra csökkent a 2016 első negyedévi 17,4 százalékról.

A latin-amerikai értékesítésekre kedvező hatással volt a brazil piacon bekövetkezett fordulat, ahol a jelek szerint már sikerült túljutni a mélyponton. Eurázsiában a növekvő oroszországi keresletnek köszönhetően javuló tendenciát mutatnak az értékesítések, Ázsiában pedig a kínai, iráni és indiai kereslet növekedése élénkítette fel az eladásokat.

(Forrás: Autokalauz.hu, MTI | Fotó: Pixabay.com)