Jump to content

Tíz év múlva már nem lesz Aston Martin elektromotor nélkül?

2017. 08. 30. 12:03

Az exkluzív luxus és sportautókat gyártó márkák közül már többen is bejelentették, hogy a jövőben fontos szerepet játszik majd az elektromosság a fejlesztéseikben. Legutóbb az Aston Martin vezetője, Andy Palmer árulta el, hogy az angol sportautókat gyártó márka is a villanymotorok felé fordul, és egészen gyorsan lezajlik majd ez a változás.

Az Aston Martin hamarosan 2019-re elérhetővé teszi vásárlói számára az első teljesen elektromos modelljét, méghozzá a RapidE képében, melyet koncepció formában már két évvel ezelőtt is láthattunk. Ez azonban csak az első lépés, ugyanis Palmer úr elárulta, hogy nagyjából 2025-re már kizárólag hibrid hajtáslánccal rendelkező autók alkotják majd a márka palettáját, 2030-ra pedig azt szeretnék, ha az eladások negyedét tisztán villanyos modellek tennék ki – mondanunk sem kell, ez hatalmas változás lesz a gyártó életében.

Az átalakulás nagyon gyorsnak tűnik, és egyelőre elég szkeptikusan állunk hozzá, de a gyáriak elmondása szerint még közel 10 évig benzines típusok is elérhetőek lesznek, így a rajongóknak bőven lesz idejük az átállásra – habár a V12-es erőforrások rajongóinak ez nem biztos, hogy elég lesz, még akkor sem, ha előbb vagy utóbb örökre el kell majd búcsúzniuk a hasonló motoroktól.

A vezető azt is elmondta, hogy az elektromotorok fejlesztése az egyik legfontosabb pontja a fejlődésnek, így azt nem kívánják kiadni a kezükből, tehát nem vesznek majd át másoktól kész megoldásokat. A „downsizing”-ot egyébként már az elektromos korszak előtt megkezdhetik a gyáriak, ugyanis a hírek szerint a 2020-ra ígért középmotoros sportautójuk egy új, V6-os erőforrást kap majd. Nem kizárt, hogy ezt már úgy tervezik meg a gyáriak, hogy később gond nélkül csatlakoztathassanak hozzá egy elektromotort is, sőt, az is lehet, hogy már az újdonság is hibridként érkezik. Kíváncsian várjuk, hogy vajon tényleg ilyen gyorsan átesik-e majd a változásokon az angol gyártó.

 

(Forrás: autopult.hu)