Jump to content

Villanyos tervek – a Škoda elárulta, mire számíthatunk

2017. 08. 30. 10:58

A Škoda már korábban kijelentette, hogy a jövőben fontos szerepet szánnak az elektromos autóknak, amit a Frankfurti Autószalonra egy hajszálnyit frissülő, teljesen elektromos Vision E tanulmánnyal igyekeznek megerősíteni. Mindemellett a cseh-német gyártó felfedte azt is, hogy milyen teljesítményszintekre és hatótávokra számíthatunk majd újdonsült elektromos autóik tekintetében.

A gyártásszervezésért felelős vezető, Dr. Guido Haak szólalt meg az ügyben nemrég, és elárulta, hogy az új villanyos modelleknek köszönhetően a gyártó könnyedén meg tud majd felelni az Európai Unió szigorú környezetvédelmi előírásainak. A beszédében arra is kitért, hogy a Škoda villanyos újdonságai 140 és 300 lóerő közötti teljesítményszinten lesznek majd elérhetőek, és némelyik összkerékhajtással is rendelkezik majd. A vezető azt is elárulta, hogy a legerősebb változatok akár 6 másodperc alatti 0-100-as sprintre is képesek lehetnek, míg a végsebességük nagyjából 180 km/h lesz – utóbbi sokak számára kevésnek tűnhet, de az elektromos autók esetében nem az, hiszen magas sebességnél sokat csökken a hatékonyságuk.

 

Dr. Haak arról is szót ejtett, hogy a valós körülmények között teljesíthető hatótávok – tehát nem a katalógus által ígért, sokszor lehetetlennek tűnő adatok – 400 és 600 kilométer közé esnek majd, ami teljesen használható autókat ígér. Természetesen a gyorstöltés lehetőségét is elérhetővé teszik majd a gyáriak. A Škoda 2025-re már öt tisztán elektromos modellt szeretne a kínálatában tudni, melyek közül az első 2020-ban juthat el a kereskedésekbe. A Vision E tanulmány sorozatgyártású változata valószínűleg már korábban bemutatkozik, benzines és dízel hajtásláncokkal.

(Forrás: autopult.hu)