Jump to content

A Cee'd előfutárát hozza el Frankfurtba a Kia

2017. 08. 31. 10:52

A Kia még mindig hatalmas lendületben van: nemrég mutatkozott be a Stonic névre keresztelt kis crossoverük, a következő nagy projektjük pedig a vadonatúj Cee’d lesz. Utóbbira egyelőre még várnunk kell, de a Frankfurti Autószalonon a koreaiak bemutatnak majd egy látványos koncepcióautót, ami egyben a kompaktjuk előfutáraként is szolgál – a gyáriak pedig már egy ízelítőt is megosztottak velünk a tanulmányról.

Az újdonság a koreaiak szerint egy úgynevezett „extended hot hatch” lesz, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy nyújtott sportkompakt. Mindez azt jelenti, hogy egy normál ötajtós verziónál hosszabb, ám egy kombinál rövidebb felépítést kap a koncepció, amely az első fotón igazán izgalmasnak ígérkezik. Az újfajta karosszériaváltozatról a Kia sajtóanyaga is szót ejt: a gyáriak szerint az újdonság egyszerre hozza a sportos és praktikus vonalat, ami kiváló párosítás, így nem kizárt, hogy sorozatgyártásban is megjelenik majd az új kivitel a Cee’d palettáján. A koreaiaknak nem ez lenne az első újítása mostanában, hiszen tulajdonképpen a Hyundai i30 Fastbackkel is kategóriát teremtettek.

Mindenesetre a megosztott kép alapján az egyelőre névtelenségbe burkolózó tanulmány azért még elég távol áll a sorozatgyártástól: sok koncepciós megoldást láthatunk rajta, mint például a rejtett kilincsek, a keret nélküli ajtók, a visszapillantók hiánya, a hatalmas keréktárcsák vagy éppen a különleges hátsó lámpatest – noha utóbbi akár szériában is elképzelhető. Nem meglepő módon egyébként a GT logót is magán viseli az újdonság, aminek egyik érdekessége, hogy a Kia frankfurti dizájnstúdiójában álmodták meg, ami mindössze 500 méterre van az autószalon helyszínétől, így valóban „otthon” mutatkozik majd be az új koncepció.

A Cee’d új generációja egyébként már nem áll távol a bemutatkozástól: az új generációs Hyundai i30 alapjait felhasználva készül majd el, és bár bizonyára megtalálhatóak lesznek rajta a Kia szokásos stílusjegyei, azt egyelőre nem tudni, hogy mennyit változik majd a jelenlegi formanyelv. Éppen ezért nagyon kíváncsian várjuk a hamarosan bemutatkozó tanulmányt, amelyből valószínűleg kiderül majd, hogy milyen irányba indultak el a mérnökök.

(Forrás: autopult.hu)