Jump to content

Szoftverhiba miatt leállhat a Mercik motorja – visszahívják őket

2017. 09. 01. 13:39

A kellemetlen hiba a gyártó nagyteljesítményű GLE modelljeit sújtja, de már megvan a megoldás.

A Mercedes visszahívja egyes AMG GLE43 és AMG GLE43 Coupe típusú autóit, ugyanis ezen járművek motorja egy szoftverhiba miatt váratlanul leállhat. Az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) közlése szerint a motor- és váltóvezérlő egység szoftverével lehet kompatibilitási probléma.

Extrém esetekben előfordulhat, hogy az említett modellekben lévő 367 lóerős 3 literes biturbó V6-os benzinmotor váratlanul leáll, amikor a sofőr állóra fékezi a járművet, vagy gyorsítani kezd egy ECO indítást követően. Ez pedig a közlekedési helyzettől függően növelheti egy esetleges baleset valószínűségét – olvasható az NHTSA közleményében. A problémát a műszerfal is jelzi, és a leállást követően a motort a sofőrnek manuálisan kell újraindítania.

A visszahívás ebben a hónapban kezdődik meg, és 12 322 darab, 2016-és és 2017-es gyártási évű autót érint. A szervizekben átprogramozzák a szoftverhibás vezérlőegységet – természetesen ingyen.

Ettől teljesen függetlenül a Mercedes a napokban önkéntes módon felfüggesztette az E350D típus németországi forgalmazását, ugyanis az ebben lévő V6-os turbódízelmotor befecskendezésén javítanak, és egy a korábbiaknál nagyobb SCR-katalizátort szerelnek az autóba.

(Forrás: hvg.hu)