Jump to content

2019-re sorozatgyártásban – íme, a Honda Urban EV Concept

2017. 09. 29. 16:28

A Honda mindenkit meglepett a Frankfurti Autószalon nyitónapján, ugyanis a korábban már bejelentett elektromos koncepcióautójuk teljesen más formában jelent meg, mint azt a legtöbben várták. Az Urban EV Concept névre hallgató újdonság ráadásul nem csak stílusával húzott újat, ugyanis kiderült, hogy a Honda sorozatgyártású modellt tervez az alapjaira, méghozzá már 2019-re.

Ennek megfelelően az újdonság egy teljesen új, természetesen az elektromos hajtásláncokhoz kifejlesztett platformot kapott, és egy igazi városi mini lett belőle. A futurisztikus formák helyett azonban a japánok inkább visszafelé tekintettek, és szögletes megoldásaival egy igazán retró hangulatú apróságot alkottak meg, ami nagyon jól mutat.

Koncepciós elemekből persze így sincs hiány: a korábbi kedvcsináló fotón látott első és hátsó külső megjelenítő például kifejezetten jópofa ötlet, de kilincsekkel és normál visszapillantókkal sem találkozhatunk. Az elöl kerek, hátul pedig szögletes formát kapó világítótestek és a sokküllős keréktárcsák igazán hangulatossá teszik az autó megjelenését, amire a hátrafelé nyíló ajtók is rádobnak egy lapáttal.

Az utastérben is visszaköszön a klasszikus stílus, amelyet rengeteg modern elemmel vegyítettek a gyáriak. A kanapészerű, szövetből készült ülések és a fabetétek kifejezetten jól mutatnak, és a hatalmas megjelenítők sem rontanak az összképen – az autó úgy tudott kívül és belül egyaránt elképesztően letisztult maradni, hogy közben megőrizte érdekességét. Kis méretei ellenére egyébként négy ember is helyet foglalhat az Urban EV Concept-ben – az autó éppen 10 centivel rövidebb, mint a Jazz, ami pontosan 3895 mm-es hosszt jelent.

Az apróság természetesen tele van modern technológiákkal, így például egyfajta személyi asszisztens funkciót is kínál, ami képes tanulni, és a korábbi döntéseink alapján ajánl fel új lehetőségeket. Noha ez azért elég utópisztikusnak hangzik, a rendszer az aktuális vezetési stílusunk alapján ismeri fel az érzelmeinket, majd döntéseket párosít hozzá, és legközelebb ebben a szellemben kínál fel új lehetőségeket.

Arról nem szól a fáma, hogy pontosan milyen elektromos hajtáslánc kapott helyet a lemezek alatt, azonban a Honda vezérigazgatója, Takahiro Hachigo azt ígérte, hogy már 2019-ben megérkezik a szériaváltozat Európába. Alig várjuk már, hogy lássuk a sorozatgyártású kivitelt, és bár bizonyára sokat változik még addig az autó, reméljük, hogy megőrzi jópofa stílusát kívül és belül egyaránt.

(Forrás: autopult.hu)