Jump to content

Visszavesz a személyautó-termelésből a Ford

2017. 10. 09. 21:13

Új stratégiai tervet hirdetett meg a Ford. Fejlesztési költségvetését a szabadidőjárművekre és pickupokra összpontosítja.

14 milliárd dollárral kívánja csökkenteni kiadásait a Ford, hogy a jelenlegi 6 százalékról 8-ra tudja növelni jövedelmezőségét. Masszív fejlesztésekre van szükség az autonóm mobilitás és az elektromobilitás terén, ezért máshol kényszerül meghúzni a nadrágszíjat, ez a máshol pedig a hagyományos személyautók termékköre lesz, ahonnan 7 milliárd dollárt csoportosítanak át a crossover és pickup termékcsaládok fejlesztésébe. Ebben a szegmensben a következő években öt vadonatúj modellt, köztük egy tisztán elektromos szabadidőjárművet ígérnek.

A költségcsökkentés másik lehetséges módja a külön rendelhető opciók számának radikális csökkentése, hiszen ezzel felgyorsítható a fejlesztés és egyszerűsíthető a gyártás. Riasztó példaként említi a Ford a jelenlegi Fusion szedánt (nyitóképünkön), amelynél 35 ezer (!) különböző egyedi konfiguráció lehetséges – az új generációnál ezt lecsökkentik 96-ra. Egyes hangok szerint azonban az sem elképzelhetetlen, hogy egyes személyautó-modellcsaládokat teljesen megszüntet a Ford.

(Forrás: vezess.hu)