Jump to content

Elektromos Cayman vetíti előre a Porsche gyorstöltő rendszerét

2017. 10. 11. 21:58

A Porsche 2019-ben mutatja majd be első teljesen elektromos modelljét, ami a Mission E koncepció formáit örökli majd. Ugyan ez lesz majd a gyáriak első sorozatgyártású tisztán villanyos modellje, de a Porsche már régóta szemez a technológiával, amit legújabb koncepciójuk is hűen tükröz. A Cayman e-voultion egy vérbeli tanulmány helyett sokkal inkább egy kísérleti típusnak mondható, hiszen egy átlagos Cayman alapjaira épül.

Azt nem árulták el a németek, hogy pontosan mikor is készült az autó, de az bizonyos, hogy nem a legfrissebb Caymant használták fel az átalakításhoz a szakemberek. Kívülről egyébként alig-alig lehet megállapítani, hogy nem egy átlagos verzióval van dolgunk, pedig a motortérben nem egy belső égésű erőforrás, hanem egy elektromotor kapott helyet. Az egység pontos teljesítményét nem adták meg a gyáriak, de a 3,3 másodperces 0-100-as sprint alapján bizony igen izmos lehet az e-volution. A hatótávolság egyébként 200 kilométer, ám mindez mit sem számít, hiszen a különleges Cayman arra szolgál, hogy a Porsche töltési technológiáját hirdesse.

A Turbo Charging rendszer a Mission E sorozatgyártású verziójában debütál majd először szériában, és képes lesz arra, hogy a teljes feltöltéssel 500 kilométer megtételére képes akkumulátort mindössze 15 perc alatt 80%-ra pumpálj fel, ami 400 kilométernyi naftát jelent – ez pedig kiküszöbölheti az elektromos autók legnagyobb problémáját. Ehhez persze olyan töltőre is szükség lesz, ami képes biztosítani ezt, de már önmagában is nagy szó, hogy az autó egészen elképesztő, 320 kW-os töltést is tud majd produkálni.

A Porsche azt ígéri, hogy 2020-ra olyan töltőhálózat épül majd ki Európa legfontosabb útvonalai mentén, amely támogatja majd a villámgyors utántöltést. Ennek érdekében pedig nem csak a konszerntárs Audival, hanem a BMW-vel, a Daimlerrel és a Forddal is együtt dolgoznak a németek – hiszen ez mindenkinek érdeke. Alig várjuk, hogy megvalósuljon mindez.

(Forrás: autopult.hu)