Jump to content

Nincs több Ampera-e rendelés

2017. 10. 24. 19:39

Az Opel Ampera-e már szerkesztőségünk garázsában is tett egy rövidebb látogatást, és bár azóta már bemutatkozott a vadonatúj Nissan Leaf, ár/érték arányban még mindig az egyik legjobb elektromos autó a piacon a villámosok modellje. A németek azonban „nehéz” helyzetbe kerültek, ugyanis a gyártó arra utasította a kereskedőket, hogy ne vegyenek fel több rendelést az autóra.

Ez a helyzet persze egyrészről pozitív, hiszen azért történhetett meg, mert már most annyi rendelést kaptak, aminek kiszállításai sokat késhetnek. Másrészt azonban elég borúlátó hozzáállás ez a villámos márkától, ugyanis azt sugallja, hogy egyáltalán nem biztos a modell jövője a kínálatban – ez pedig akár a PSA hatása is lehet. Norvégiában egyébként az első napon 4000 előrendelést adtak le az 5 hónappal ezelőtti bevezetésen, de azóta már öt számjegyű rendelés van az autóra az északi országban, és közben természetesen máshol is keresik az Ampera-e-t.

Mindez annak tudható be, hogy az Ampera-e a testvérmodell Chevrolet Bolttal egy gyártósoron készül Amerikában, és mivel a tengerentúli modellre is hatalmas az érdeklődés, így csupán a kapacitás 10-15 %-a készül Opel emblémával, ami mindössze 25-30 ezer modellt jelent évente. Mindemellett az sem egy ideális helyzet, hogy a kész autót kell az Egyesült Államokból importálni, ami szintén megnehezíti a németek dolgát – és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy azóta tulajdonost is váltott a villámos márka, így nincsenek éppen versenyképes tárgyalópozícióban.

Norvégia mellett egyébként Németországban is hatalmas a hiány az autóból. Előbbiek már azon gondolkodnak, hogy a Boltot kezdik el importálni, ezzel kielégítve a vásárlói igényeket, azonban bár az alapok ugyanazok a két autó esetében, a gyorstöltési szabványok nem egyeznek meg, így problémás lehet az európai használat. Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy a PSA lép-e az ügyben, vagy inkább – a vásárlók akarata ellenére – gyorsan megszabadul az autótól, és megpróbál a saját, francia alapjain összehozni egy elektromos modellt. Addig is azonban az előrendelést megszakították a villámosok, és csupán egy várólistára lehet feliratkozni.

(Forrás: autopult.hu)