Jump to content

Elektromos energia a kipufogóból

2017. 12. 20. 09:51

A kipufogó gázai már korábban is hasznos energiaforrásnak bizonyultak – gondoljunk csak a turbófeltöltőre. Azonban itt jó eséllyel még tovább fokozható a belső égésű motorok hatékonysága. A Jaguar Land Rover által vezetett tudományos kezdeményezés azt helyezi előtérbe, hogy a gázok további hasznosításával 5 százalékkal hatékonyabbak legyenek a motorok.

A brit kormány és a Ford támogatásával zajló projekt célja a gázok hőenergiájának hasznosítása. Ez lényegében egy termoelektromos generátorral történik, amelyet a kipufogó második részéhez szerelnek a mérnökök. A már tesztelés alatt lévő, létező rendszer elektromos áramot állít elő, amelyet egy hibrid modell könnyedén hasznosít – akár 5 százalékkal fokozva a hatékonyságát.

Ez pedig már nem elhanyagolható különbség, hiszen motortól függően 2-5 deciliter üzemanyagról beszélhetünk 100 km-en, úgy, hogy mindössze egyetlen plusz moduláris alkatrészt építettek be a mérnökök – persze, némi kiegészítővel együtt.

A sorozatgyártástól azért még messze van a technológia, ám ezzel együtt is érdemes tudomásul venni, hogy a hagyományos belső égésű motorokban is rengeteg potenciál van, különösen a hosszú távú közlekedés tekintetében.

(Forrás: autopult.hu)