Jump to content

Hibridként tér vissza a Honda Insight

2017. 12. 21. 15:45

A Honda Insight a Toyota Priusszal együtt 1999-től kezdve vívta a hibridek harcát, az elektromos technológia egyértelmű feltörekvésének megágyazva. A 2009-ben bemutatott második generációt már mi is teszteltük - az enyhe hibrid modell tipikusan rendhagyó jelenség volt. Most azonban koncepció formájában megérkezett a harmadik iteráció, amely már annyira nem is akar kilógni a sorból: inkább látványosnak és izgalmasnak ígérkezik, mint rendhagyónak.

A Detroiti Autószalonon bemutatkozó Honda Insight Prototype a 2018 közepén érkező szériagyártású kiadást előlegezi meg, pozíciójában pedig a Civic fölé besoroló ötszemélyes szedánról beszélünk, amely vélhetően az új CR-V hibrid hajtásláncát hasznosítja. De ezúttal nem is ez a lényeg: nem elsősorban hibrid modellként kínálja a gyár az újdonságot, hanem egy ütős szedánként, amely családi modellnek is kitűnően helyt áll majd.

A gyáriak a konkurens márkák kompakt hibridjeihez hasonló fogyasztást ígérnek az új Insight-nak is, tehát papíron 3-4 literre gondolhatunk majd, amely kis tempónál, hatékony városi vagy országúti közlekedésnél beváltható marad. A kétliteres, Atkinson-ciklusú motor autópályán is hatékony működést ígér, de szabályos 130 km/h-s közlekedésnél inkább 6 liter lesz majd a realitás.

A belső térről egyelőre csak rajzokat tett közzé a gyártó, de a Civicnél prémiumabb körítést, látványos, különálló központi rendszert és hasonlóan tágas és praktikus belső teret várhatunk. A hivatalos bemutatót követően már többet tudunk majd, még többet pedig a sorozatgyártású verzió premierjekor, amely akár már a márciusi Genfi Autószalonon megtörténhet.

(Forrás: autopult.hu)