Jump to content

Egy legenda emlékére – megérkezett a McLaren Senna

2017. 12. 27. 13:06

A McLaren némi meglepetésre nem is olyan régen bejelentett, hogy még idén bemutat egy új modellt, ami a valaha volt leggyorsabb rendszámos autójuk lesz versenypályán. Nem is kellett sokat várnunk, az ízelítő fotók után le is leplezték az autót, ami a legendás Forma-1-es pilóta, Ayrton Senna után kapta a nevét. Nézzük, mire képes az angolok Ultimate Series sorozatának legújabb tagja.

Már első ránézésre is látszik, hogy ezúttal a forma funkciót követett: félreértés ne essék, a Senna látványosra sikerült, de néhol jól látszik, hogy az aerodinamikai elemek esetében ezúttal a lehető leggyorsabb köridő elérése volt a cél, nem pedig a divatos megjelenés. Ez leginkább hátul ütközik ki, ahol kaotikus formák és szög egyenes vonalak váltják egymást a hatalmas, aktív elemekkel is rendelkező szárnya alatt – elöl azért felismerhető a márka legújabb formanyelve, főleg a fényszórók környékén. A legérdekesebb megoldás talán a hármas kipufogó-kivezetés és a részben átlátszó ajtók, amikhez hasonlót leginkább tanulmányautókon láthattunk eddig.

Természetesen az autó nagy része karbonból készül, az alapokat pedig a 720S adja. Az ultrakönnyű, központi-csavaros keréktárcsákon Pirelli P Zero Trofeo R gumiabroncsok feszülnek, mögöttük pedig karbon-kerámia féktárcsák találhatóak – a Senna jobban otthon érzi magát versenypályán, mint közúton. A fogyókúra egyébként megtette a hatását, ugyanis szárazon mindössze 1198 kilogrammot nyom az autó, ami 85 kilóval kevesebb, mint a 720S értéke. Mindezt ráadásul úgy érték el az angolok, hogy az egyébként teljesen lecsupaszított, néhány bőrrel bevont részt leszámítva teljesen karbonból készült utastérbe még klíma, hangrendszer, multimédiás rendszer és tolatókamera is jutott.

(Forrás: autopult.hu)