Jump to content

Számos újítás várható tavasztól a BMW-nél, a motorok is tisztulnak

2018. 01. 17. 22:20

Az elmúlt években nagyon sok támadás érte a dízelmotorokat, mégpedig nem alaptalanul, hiszen magas teljesítmény és nyomaték ide, vagy alacsony fogyasztás és széndioxid-kibocsátás oda, bizonyított tény, hogy a környezetre és az egészségre sajnos igencsak rossz hatást gyakorolnak a modern dízelek (is).

A dízelmotorok piaci jelentősége – főként Európában – azonban óriási, így még jó néhány évig megkerülhetetlenek a dízelek, hiszen amellett, hogy a vásárlók igénylik őket, a gyártásukkal foglalkozó iparág kis túlzással fél Európának munkát ad. Ebből is következik, hogy a tisztább technológiákra való átállás bizony nem könnyű és időigényes folyamat, a végső megoldásig pedig nincs más út, mint a jelenleg sem éppen egyszerű felépítésű dízelüzemű autók tisztábbá tétele különféle bonyolult technikai megoldásokkal. Ide tartozik a régóta alkalmazott részecskeszűrők továbbfejlesztése, vagy a nitrogén-oxid kibocsátást hatátosan mérséklő SCR-katalizátorok beépítése, AdBlue adalékanyag befecskendezésével.

A dízeltechnikában immár kereken 20 éve vezető szerepet betöltő BMW is a fenti megoldásokat részesíti előnyben; a gyártó az AdBlue-s rendszert több éve használva, most pedig bejelentette, hogy tovább bővíti SCR-es dízelmodelljeit: az 1-es, 2-es, 3-as és 4-es sorozat, valamint az X1 összes dízelmotorjának üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékét saját fejlesztésű BluePerformance technológiájával javítja, ami tartalmazza az AdBlue-s SCR rendszert.

Fontos érdekesség, hogy az emissziócsökkenést szolgáló részecskeszűrő ezzel párhuzamosan egyes benzinmotorokban is megtalálható: miután a BMW tavaly a 184/252 lóerős 2-literes, 4-hengeres benzines 20i/30i turbómotorral szerelt 2-es Coupé/Cabrio, illetve X3 modellben bevezette a technológiát, 2018 márciusától az innovációt az ugyanezen erőforrásokkal hajtott 4-es Coupé, az X1 sDrive 18i, valamint a plug-in hibrid BMW i8 Coupé sportautó is megkapja.

(Forrás: autopult.hu)