Jump to content

Utolsó tánc: álomszerű szívómotort kap a Porsche 718 Boxster Spyder

2018. 01. 24. 22:07

Befektetők, tehetős autómániások, figyelem: minden bizonnyal vissza nem térő alkalom közeleg, amit mi biztosan ‘meglovagolnánk’, ha tehetnénk. Első hallásra semmi különös, rövidesen piacra lép a középmotoros Porsche 718 sportautók legújabb változata, ám mégis különös figyelmet érdemel az újdonság.

Rögön izgalmasabbá válik a hír, amint hozzátesszük, hogy a 718-as Porschék, azokon belül is a nyitott Boxsterek csúcsverziójáról, vagyis a Boxster Spyder aktuális generációjáról beszélünk, aminek legfőbb ismertetőjegye az elődökhöz hasonlóan az egyedi vonalvezetést garantáló, vászonból készült sátortető, aminek mozgatása félig manuális, félig elektromos. A legnagyobb durranás viszont nem ez, hanem az autó szíve: a pletykák szerint szívómotort kap a Spyder!

Hogy ez miért annyira fantasztikus hír? Egyrészt azért, mert amióta megkapták a 718-as jelzést a középmotoros Porschék, azóta be kell érnünk a 2- és 2,5-literes négyhengeres turbós boxerekkel, amelyek ugyan rendkívül erősek és nyomatékosak, turbós karakterük viszont messze áll a korábbi szívó hathengeres boxereknél. Vagyis már önmagában is óriási dolog, ha a Porsche valóban egy 6-hengeres szívó boxerrel szereli majd az új Boxster Spydert.

Az elődmodellhez képest különben ez még nem jelentene újdonságot, hiszen a korábbi Spyder a ránfelvarrás előtti 911 Carrera S 3,8 literes erőforrását használta, ami a gyári adatok szerint 375 lóerőt produkált a könnyű Boxsterben. Az egekig forgó, gyönyörű hangú motorhoz 6-fokozatú kézi váltót és egy önzáró differenciálművet társítottak a gyáriak, így elképzelhetik, hogy mekkora élmény a viszonylag könnyű, puritán 981 Boxster Spyder terelgetése. Fantasztikus dolog, érdemes elolvasni korábbi bemutató írásunkat ide kattintva a menetpróbájáról.

(Forrás: autopult.hu)