Jump to content

Ötméteres szedán a Toyotától

2018. 01. 26. 14:34

Mifelénk az Avensis képviseli a Toyota csúcsát, pedig van ott még nagyobb, sokkal nagyobb. Megújult az Avalon limuzin, és olyan technológiákat hoz, amikre még nem volt példa a Toyotánál.

Mert bizony lehet állatkodni: adaptív, 20 ezredmásodperc alatt váltani képes lengéscsillapítás, új fejlesztésű multilink hátsó felfüggesztés szolgálja ki a sportos vezetőket, akik kétféle motor közül választhatnak: az egyik a 3,5 literes V6-os benzines, a másik a Camry-ből ismert hibrid (képeinken), amelynek 2,5 literes benzinmotorja villanymotoros állítású változó szelepvezérlést, kettős befecskendezést és nagy (14:1) kompressziót kapott.

Alapfelszerelés a tíz légzsák, valamint a Toyota Safety Sense P biztonsági csomag, ami gyakorlatilag minden vezetőtámogató funkciót tud, ami ma létezik a világon.

Az első ízben a Camry-nél alkalmazott, új generációs padlólemezre épül az Avalon szedán ötödik szériája. Ez jobb helykihasználást és gazdagabb technológiai tartalmat tesz lehetővé, de a mérnökök nem érték be annyival, hogy egy felfújt Camry-t építsenek.

Bár európai szemnek már ez utóbbi is meglehetősen merész dizájnt kapott, tele pengeéles törésvonalakkal, az Avalon még ezen is túltesz; szépnek annyira szép, amennyire egy füstös-tőzeges malátawhisky finom: szokni kell, ízlelni kell, akarni kell, és akkor vagy bejön, vagy nem. Mindenesetre azok a részletek, amik ezért a megosztó formáért felelnek – a küszöb találkozása az első kerékdobbal, a kilincsek rajzolata, vagy a hátsó tetőoszlop és az ablakvonal által bezárt, tűhegyes szög –, mint a TNGA platformhoz kötődő, új gyártási eljárásoknak köszönhetők.

A Mercedes E-osztálynál, BMW 5-ösnél valamivel hosszabb (4978 mm) autó szélesebb és alacsonyabb is elődjénél (1849, 1435 mm), tengelytávja 2870 mm-re nőtt. A közegellenállási együttható az eddigi 0,28 helyett 0,27.

A Toyota mérnökei nagyon odatették magukat az Avalon fejlesztésénél – más kérdés, hogy a márkánál először alkalmazott technológiák többségével utolérik, nem pedig vezetik a piacot. Ilyen a kanyarkövető LED-es fényszóró, a futófényes irányjelző, a perforált üléskárpit vagy az Apple CarPlay integráció. Másfelől viszont egyetlen másik autógyárról sem tudunk, akinek a Yamaha zongoragyár szállítana fapaneleket, úgyhogy nincs elveszve a márka.

Különösen izgalmas formai játékkal oldották meg a középkonzolt: a keskeny panel a padlóalagútból kiindulva meredeken fut fel, tetején 10 colos (vagy felszereltségi szinttől függően kisebb) érintőképernyő található. Az okostelefonok töltésére szolgáló armatúrákat kihúzható fiókban rejtették el (nyilván azzal a megfontolással, hogy az ember rejtse el telefonját, ne nyomkodja azt).

Az audiorendszer nem csak azért izgalmas, mert akár 14 hangszórót és 1200 wattot vonultat fel, vagy mert megkapta az Amazon.com digitális asszisztens-funkcióját, a hangvezérelt, párbeszédre képes Alexát, hanem mert hangszóróin keresztül aktív zajcsillapítást, valamint szívászaj- és motorhang-erősítést kaphat az utazó közönség. Nem szintetikus brummogásról van szó, hanem szelektíven felerősített frekvenciatartományokról: ha akarjuk, a körben vastagon leszigetelt autóban síri csend uralkodik (állítólag), de ha inkább állatkodnánk, ahhoz is kaphatunk akusztikus aláfestést.

(Forrás: vezess.hu)