Jump to content

Ne remélje senki, hogy a dízelek csak úgy eltűnnek

2018. 02. 08. 12:15

2017-ben 5,6 százalékkal csökkent a dízelek iránti igény Európában, de továbbra is sok gázolajos autó lesz az utakon.

Az Arval flottakezelő 2017-es összegzése szerint a lakossági és a céges személygépjármű szegmensben az autók több mint fele dízelmotorral közlekedik Nyugat-Európa útjain. Ugyanezt a teljes flottaszegmensre vonatkozóan nézve a gépjárművek mintegy kétharmada gázolajos.

A 2017-es tapasztalatok alapján az Arval szerint folyamatosan csökkenni fog Nyugat-Európában az új dízelüzemű gépjárművek forgalomba helyezése. Ebben jelentős a szerepe az egyre kedvezőbb fogyasztású benzinmotorok népszerűségének növekedése is.

Az Arval szerint elsősorban a futásteljesítménytől függ, hogy megéri-e beruházni dízelbe, hiszen kisebb távolságokra, a belvárosi dugóban jobb választás lehet egy benzines, hibrid vagy akár elektromos motorral szerelt autó. Ennek megállapítása azonban összetett folyamat, hiszen egy flotta esetében meg kell állapítani a gépjármű tényleges költségét a tulajdonlás teljes időtartamára vonatkozóan.

A cég biztos benne, hogy Magyarországon 2018-ban és a következő években továbbra is népszerű marad a dízel, akárcsak Nyugat-Európa sok piacán. Szakember bevonásával, a legkorszerűbb flottás járművek kiválasztásával, illetve a megfelelő sofőri attitűdök kialakításával csökkenthető a gázolajos autók környezeti terhelése, fenntartási költsége.

(Forrás: vezess.hu)