Jump to content

A Volvo kínai tulajdonosa megvette a Mercedes anyacégét

2018. 02. 25. 13:12

Mostantól Li Shufu, a China Zhejiang Geely Holding Group tulajdonosa a Daimler legnagyobb egyéni részvényese.

9 milliárd dollár értékben vásárolt részvényt, és ezzel 9,69 százalékos tulajdonrészre tett szert a Daimler autóipari vállalatban Li Shufu, a Zhejiang Geely Holding Group tulajdonosa.

A Geely olyan autómárkák tulajdonosa, mint a Volvo, a Lynk & Co, a Proton vagy a Lotus, és jó ideje tervezik, hogy szövetségre lépnek a Daimlerrel. A kínai fél elektromos autók közös fejlesztésére irányuló ambícióit azonban eddig nem méltányolta a Daimler, ősszel visszautasítottak egy 5%-os részvénycserére vonatkozó ajánlatot, mivel nem kívántak új részvényeket kibocsátani.

Nincs kizárva, hogy Li Shufu befektetése összefüggésben áll ezzel a szándékkal, mindenesetre a Daimler szóvivője egyértelműen magánbefektetésként jellemezte, és üdvözölte a tranzakció-sorozatot, Li Shufut pedig „kiemelkedően kompetens, előre tekintő kínai vállalkozóként” jellemezte.

A 9 milliárd dolláros befektetéssel a kínai üzletember lett a Daimler legnagyobb privát tulajdonosa, megelőzve a kuvaiti befektetési hatóságot (Kuwait Investment Authority), amely a cég 6,8 százalékát birtokolja.

(Forrás: vezess.hu)