Jump to content

A Tomracing Motorsport ifjú bajnokokat avathatott

2016. 03. 08. 10:00

Amikor annak idején megalakult a Tomracing Motorsport, a csapat tulajdonosai, Miklósy Tamás és Biel Richárd elsősorban a gyorsasági motorversenyzésben képzelték el a jövőjüket. Az élet és a lehetőségek széles tárháza aztán átírta mindezt, és előbb az autósport több szakága jelent meg a palettán, majd 2016-tól az utánpótlás nevelés is fontos szerepet kap a csapat életében. A négy most érkezett ifjú motoros közül ketten már korosztályuk magyar bajnokai, és reményeik szerint a Tomracing védőszárnyai alatt kiteljesedhet a tehetségük.

Évről-évre folyamatosan bővült az eredetileg gyorsasági motorsport-versenyzésre alakult Tomracing Motorsport, amely mára az egyik legnagyobb hazai, technikai sportokban érdekelt csapattá nőtte ki magát. Már nemcsak a motor, hanem az autósportban is jelen vannak, és 2016-ban eljutottak odáig, hogy a jövőre gondolva kiépítik a saját utánpótlás bázisukat. Négy ifjú tehetség – Babonics Márk, Oláh Barnabás, Surányi Balázs és Kovács Zoltán – ettől az évtől kezdve a Tomracing versenyzőjeként hasíthat az aszfalton. Persze a csapat nem vett zsákbamacskát, hiszen Babonics és Oláh már korosztálya magyar bajnoka, míg Surányi több futamot nyert már eddig, míg a hétéves Kovács tavaly, élete első szezonjában máris megmutatta a tehetségét. De kik is ezek a fiatalok?

Babonics Márk hatévesen kezdett motorozni, 2011-ben egy szezont teljesített az ADAC Német Bajnokságban, ahol 30 indulóból a 18. helyen végzett.  2014-ben magyar bajnok lett a MAMS Utánpótlás Bajnokság Mini GP Junior 140-es kategóriában, míg tavaly a MAMI Kupán és OB-n egyaránt a 3. helyen végzett már a felnőtt mezőnyben. 

"Az idei évben szeretnék még jobb teljesítmény nyújtani, és előrébb végezni mind a MAMI Kupában, mind pedig az OB-n, mint tavaly. Ennek érdekében az egyik legjobb magyar gyorsaságimotoros versenyző, Sebestyén Peti segíti a felkészülésemet. A terveim között szerepel továbbá, hogy legalább egy versenyhétvégén kipróbálhassam magam nagypályán is, mégpedig az IMRC sorozat 125SP kategóriájában" – árulta el Babonics Márk.

A szintén magyar bajnoki címmel rendelkező Oláh Barnabás ötévesen kezdett motorozni, 2013-ban indult először versenyen, első szezonjában a PW50-es kategóriában a 3. helyen végzett.  2014-ben a Mini GP Junior 140-esek között a mezőny legfiatalabb versenyzőjeként szintén harmadik lett, de a saját korosztályában megszerezte pályafutása első bajnoki címét. Tavaly ugyanebben a kategóriában 12 futamból nyolcat megnyert, kétszer második, illetve harmadik lett, így senkit sem lepett meg az újabb bajnoki elsősége.

"Miután tavaly sikerült megnyernem a MAMS Utánpótlás Bajnokság Mini GP Junior 140-es kategóriáját, idén feljebb lépek, és a Mini GP Pro 180-asok között fogok versenyezni. Ez teljesen új lesz a számomra, a motort is csak az AMTS után próbálhatom majd ki először, de ennek ellenére bízom abban, az áprilisi kecskeméti szezonnyitóra már annyira összeszokom vele, hogy rögtön harcban lehetek majd a dobogós helyekért" – mondta Oláh Barnabás, aki a MAMS Utánpótlás Bajnokság futamain kívül még ott lesz a Cseh Bajnokság futamain, illetve a MAMI Kupában is tervezi az indulást.

Surányi Balázs mindössze két éve kezdett el motorozni. 2014-ben négy futamon már rajthoz állt a MAMS Utánpótlás Bajnokság PW50-es kategóriájában, amiből az utolsó két versenyt meg is nyerte. A rákövetkező évben a Mini GP Junior 140-esek mezőnyében ment, ám a szezon során a technika ellene volt, így az utolsó fordulóban már az idei évre koncentrálva, kipróbálta magát egy kategóriával feljebb, ahol azonnal a dobogóra állhatott.

"Nagyon várom már az idei szezont, és hogy végre elkészüljön a motorom. Két blokkal fogom teljesíteni a szezont, mivel a MAMI Kupán és OB-n az YT90-es kategóriában fogok indulni, illetve ha nincs egyezés, akkor ott leszek a MAMS Utánpótlás Bajnokság Mini GP futamain is. Ahogy kész lesz a motorom, máris megyünk tesztelni, de addig is különféle pszichés és fizikai edzésekkel, köztük motorozással is készülök az idényre" – jelentette ki Surányi Balázs, akinek felkészülését Márkhoz hasonlóan szintén Sebestyén Peti segíti.

A csapat legifjabb versenyzője a mindössze 7 éves Kovács Zoltán tavaly teljesítette első teljes szezonját a MAMS Utánpótlás Bajnokság PW50-es kategóriájában, ahol az év végi összesítésben a 6. helyen végzett.

"Zolika idén is még ebben a kategóriában fog indulni, de reményeink szerint előrébb fog végezni a tavalyi eredményénél. Ennek érdekében sok időt töltünk a felkészüléssel, és amikor csak lehet, akkor ott vagyunk a kecskeméti vagy a kistarcsai gokart pályán, és készülünk a szezonra. A terveink között szerepel, hogy a Cseh Bajnokság futamain is ott legyünk" – osztotta meg fia helyett idősebb Kovács Zoltán.

A Tomracing Motorsport csapatkoordinátora úgy érzi, a 2016-os esztendő egy nagy lépés az életükben, és nem titkolja, hatalmas a felelősségük, hogy a fiatalok az ő segítségükkel elérhessék saját céljaikat.

"A Tomracing Motorsport életében egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk el. Korábban az utánpótlás kategóriákban nem voltunk érdekeltek, erre idén négy fiatal tehetség is csatlakozott hozzánk. Hosszú távra tervezünk mindegyikükkel, szeretnénk őket támogatni abban, hogy nálunk tudják elérni célkitűzéseiket, amihez mi minden segítséget meg fogunk adni. Nagyon örülünk, hogy a csapatunk már ennek a korosztálynak is vonzó, és szüleiken keresztül minket választottak. A fiatalokkal a március 18-20 között rendezendő Autó, Motor és Tuning Show-n személyesen is találkozni lehet majd, ahol természetesen az egész csapat jelen lesz" – közölte Biel Richárd.

(Forrás: Autokalauz, Tomracing Motorsport | Fotók: Tomracing Motorsport)