Jump to content

A száguldó cirkusz még télen sem alszik

2017. 12. 28. 09:30

Azt gondolnánk, hogy a Forma-1-es pilóták, amint átszelték a célvonalat az év utolsó futamán, egyből repülőre pattantak és megkezdték a tavaszig tartó szünetüket: kipihenve a szezon fáradalmait. Hogy mekkorát tévedünk, azt az idény első három helyezett pilótája bizonyítja.

1. Lewis Hamilton

Az immáron négyszeres világbajnok nem rejtette véka alá azt a véleményét, hogy nagy vétek lenne lazítani. Már csak azért is, mert a száguldó cirkusz azt a következő évben könyörtelenül bünteti:

– Hihetetlen, de az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy nagyon hosszú szezon volt ez mindannyiunk számára: versenyzőknek és csapatoknak egyaránt. Ez pedig nemcsak mentálisan, de fizikálisan is megterhelő, hiszen számunkra soha nincs igazi szünet. Amikor éppen nem versenyzünk, máris készülünk a következő szezonra.

Hamilton az évadzáró futamot követő napokban még tesztelt Abu Dhabiban, majd Malajziába, Stuttgartba és Brackleybe szólította a szponzori munka. És csak ezt követően jött a Nemzetközi Autómobil Szövetség díjátadó gálája, ahol átvehette az idei teljesítményéért járó bajnoki trófeát. Karácsonykor a családjával volt, de már közel a téli tesztidény:

– Edzeni kell, valamint számtalan eseményre vagyunk hivatalosak. Nincs megállás. A Forma-1 soha nem alszik, mindig mozgásban van. A 2017-es autók fejlesztését már az utolsó futamok előtt leállítottuk, és hosszú hetek óta a jövő évi kocsin dolgozunk. Ráadásul az ennyire megterhelő, hosszú szezonok még jobban igénybe veszik az embert. Így még nehezebb olyan sokáig benne maradni a száguldó cirkusz mezőnyében, mint azt Felipe Massa vagy éppen Michael Schumacher esetében láttuk. Már várom a következő szezont, mindenki azon dolgozik, hogy kellően fitt legyen, én is ezt teszem.

2. Sebastian Vettel

A második helyezett Ferrari-pilóta sem gondol a pihenésre:

– Van min dolgoznunk, így örülök, hogy a többiek szabadságra mennek. De mi nem fogunk. Jövőre szeretnénk jobb formában lenni, és ezért dolgozni kell.

A csapat gőzerővel készül már több hete. Ne gondolják, hogy mostantól márciusig csak ücsörgünk – azon töprengve, hogy mit kezdjünk magunkkal! Lesz időnk bizonyos dolgokra, van hobbink, otthon is leszünk a családdal, a barátokkal, de én már nagyon várom a következő évet!

3. Valtteri Bottas

A három versenyző közül talán egyedül a Mercedes finn pilótája nyilatkozott úgy, hogy a következő szwezon megkezdése előtt több időt szándékozik pihenéssel tölteni:

– Jó egy kicsit nem gondolni az F1-re, mert a sportág annyira intenzív. Örülök, hogy végre eltölthetek egy kis időt a családdal, hazalátogathatok Finnországba.

(Forrás: vaol.hu)