Jump to content

Életmentő Volvo, a 40-es évekből

2014. 09. 16. 14:02

A háborút követően a PV444-es modell úgy kellett a Volvonak mint egy szelet kenyér. A mai napig klasszikus járgány talán a legfontosabb az autógyár számára, hiszen nélküle az is lehet, hogy manapság nem ismernénk ezt a márkát. Dugjuk a fejünket a történelembe és nézzük milyen volt ez az időszak a Volvo számára.

A Volvo PV444 volt az a széria, amely újjáélesztette és átütő sikert hozott a vállalat számára. Ebben a hónapban 70 éves a márka és ennek örömére felelevenítjük a legemlékezetesebb momentumot, amely a II. Világháborút követően volt. A PV444 az egyike azon gépjárműveknek, melyet a háború alatt terveztek meg és utána igazi közönség kedvenc lett.

Összesen 60 mérnök dolgozott a járgányon, mégis 2 év kellett a végleges verzióhoz. Assar Gabrielsson és Gustaf Larson – akik a Volvo alapítói – miután elfogadta a prototípust, elkezdődött a sorozatgyártás. Rövid időn belül 2300 adásvételi szerződés lett aláírva. Ez nagyon biztató volt a vállalat számára, főleg egy olyan ködös időszak után. 1947 márciusában gurult le az első példány a gyártósorról.

A PV444 több innovatív elemet tartalmazott. Ilyen például a motorja, amely felső szelepes négyhengeres, 1,6 literes fogyasztással, 40 lóerős teljesítménnyel. Az Egyesült Államokig is eljutott a kocsi, 1955-ben. Az eredeti tervekhez képest 25-ször több járgányt gyártottak le, szám szerint 200 ezer darabot. Ez hatalmas bevételeket jelentett a gyár számára és megalapozta a későbbi fejlesztéseket.

(Forrás: autokalauz.hu és autoweek.com | Fotó: autoweek.com)