Jump to content

Vízre szállt a Porsche Design szuperyachtja

2017. 09. 24. 15:12

Mondhatnánk, hogy az első Porsche, amelyet rögtön két V12-es hajt, de ez csak féligazság lenne. A 35 méter hosszú szuperyacht tervezésében ugyanis csak a zuffenhauseni márka formatervező részlege, vagyis a Studio F. A. Porsche közreműködött, az eredmény viszont így is lenyűgöző lett.

A Dynamiq által mindössze hét példányban készített GTT 115 Hybrid vélhetően gyorsan megtalálja célközönségét a Monacói Hajókiállításon, a teljes siker érdekében pedig az első példányt már vízre is tették az illetékesek.

Az autókedvelők igényei szerint kialakított, sportosan stílusos yacht alumínium külseje már önmagában tiszteletet kelt, pláne a Man által gyártott két beépített V12-es erőforrás, amely összesen 1627 lóerőt szorít ki magából. Mindez 21 csomós (kb. 39 km/h-s) végsebességre elég, amelynél csak egy kicsivel kell lassabban menni ahhoz, hogy a 24 ezer literes üzemanyagtartály elég legyen 6.300 kilométerre. Ezt érdemes egy kicsit jobban kiemelni: egyetlen tankolás lazán kerülhet 9 millió forintba, 100 kilométeren pedig lazán elcsócsál a yacht 380 liter hajtóanyagot. Szükség esetén elektromotor fokozza a hatékonyságot, rövid távokon legfeljebb 11 km/h-s tempóval tolva a hajót – mindez persze a fentiek tükrében inkább csak trendi részlet, mint érdemi hatékonyságra való törekvés.

A tankolás egyébként szinte biztosan meg sem kottyan majd a leendő tulajdonosoknak, akik alapáron 12,5 millió eurót fognak otthagyni a modellért. Az elsőként vízre tett hajó egyébként ennél lényegesen jobban extrázott, ami 13,95 millió eurós, azaz bő 4,3 milliárd forintos (!) árcédulája is mutat – de ez a költség érthető, ha valaki egy vízen úszó luxusvillát vásárol, amelyet ráadásul a Porsche Design rajzolt meg.

 

(Forrás: autopult.hu)