Jump to content

Škoda Enyaq

2021. 02. 08. 07:52

Az eszkimó kultúrkör után most az ősi ír legendák világából merített ihletet magának a Škoda, amikor elnevezte első elektromos szabadidőjárművét.

Az alaszkai Alutiiq törzs nyelvi hagyományaiból építkező Kodiaq, egy másik eszkimó törzs, az Aleutok nyelvén „nyilas autót” jelentő Karoq és a „minden helyzetben olyan tökéletesen áll, mintha rá öntötték volna” fogalmat egyetlen inuit szóba sűrítő Kamiq után a Škoda hátat fordított a sarkvidék őslakosainak, és negyedik szabadidőjárművéhez az Ír-szigetekről hozott magának nevet.

Az Enyaq végén a Q kötelességtudóan utal a márka többi szabadidőjárművével vállalt közösségre, az ’enya’ pedig kelta nyelven annyit tesz: az élet forrása, de ősi eredetije, az ’eithne’ egy sor további jelentéssel (lényeg, tartalom, szellem, elv) is bír. Az sem volt mellékes szempont, hogy E-vel kezdődjön a szó (v.ö. e-mobilitás).

Az Enyaq lesz tehát az első olyan Škoda villanyautó, amely a VW-konszern új elektromos padlólemezére, az MEB platformra épül; a későbbiekben további modellek is követik majd, hasonlóan történelmi, misztikus elnevezésekkel.

Hogy ezekre mikor számíthatunk, egyelőre nem közölte a Škoda. Az Enyaq akár már márciusban bemutatkozhat.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)