Jump to content

Így szól egy 1005 lóerős Audi Quattro

2015. 08. 24. 17:30

Az Audi Quattro pontosan azon járgányok közé sorolható, melyeket az utókor szívesen tuningolgat, illetve meg is vannak ehhez az adottságai. A gyári változat annak idején az 1980-as Genfi Autószalonon volt látható március 3-án, a célközönségnél egyértelműen nagy sikert aratott.

Az Audi Quattro volt az első olyan raliautó, mely kihasználta az akkor nemrég megváltoztatott szabályok adta lehetőséget, amely lehetővé tette a négykerék-hajtásos rendszerek használatát a versenyeken. Az elkövetkező két évben egyik versenyt nyerte a másik után. Az eredeti jármű sikerének emlékére az összes többi négykerék-meghajtásos Audi rendszert „quattro” védjeggyel látták el, kis q betűvel. Az eredeti autó a nagy „Q” betűvel a Quattro névben jelenleg egy gyűjtői darab.

Motorja négyhengeres, soros elrendezésű; összlökettérfogat 1984 cm³. Legnagyobb motorteljesítménye 113 lóerő, ami annak idején igen kimagasló volt. A videóban szereplő változat majdnem a 10 szeresét képes kipréselni magából, szám szerint 1005 lóerőt.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Szerző: Nagy Ádám | Forrás: Wikipédia | Fotó: YouTube)