Jump to content

Így verik át az európaiakat

2019. 03. 29. 22:16

Ez egy elég kézenfekvő trükknek tűnik, ezek szerint működik is.

G7 portál írja szlovák lapokra hivatkozva, hogy egyre több kelet-európai vásárlót vernek át Németországban, ahol lényegében roncsnak leadott autókat adnak el. A trükk annyi, hogy a németeknél az új autók vásárlásához kedvezményeket adnak, ha leadják „roncsként” a régi, magas károsanyag-kibocsátású autóikat. Viszont csak akkor kapnak támogatást, ha régit kivonják a forgalomból.

Ezeket az autókat szerzik meg a nepperek, és viszik egyre nagyobb számban Szlovákiába, ahol gyorsan meg is válnak tőlük. Az ilyen autók papírjain a „Verwertungsnachweis lag vor” kifejezés szerepel, ám sokan azt sem tudják, hogy erre figyelniük kellene, vagy nincsenek tisztában a jelentésével (bontási igazolása van az autónak).

A papírokra általában még az „Ungultig” azaz „érvénytelen” pecsétet is ráütik, de a kocsikat ennek ellenére is gyakran elpasszolják.

A problémára csak az eredetigazolás beszerzésekor derül fény, a kocsit pedig Szlovákiában sem lehet forgalomba helyezni. Ráadásul a roncsautó-import nem jogellenes tevékenység, ezért a neppereket nehéz megfogni, mondván a vevő volt figyelmetlen.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)