Jump to content

Beismerte a Ferrari – gyárilag ment az óratekerés a használt autóinál

2018. 02. 28. 20:59

Nagyjából egy éve robbant ki a sztori, miszerint a Ferrarinál hallgatólagosan elfogadott volt az eljárás, hogy az autókban kicsit visszatekerik az órát, mielőtt továbbértékesítik a járművet.

A botrányt a Daily Mail robbantotta ki egy floridai kereskedő információi alapján, akit korábban elbocsátottak az állásából, állítólagosan éppen azért, mert kifogásolta az eljárást.

Az elbocsátott díler persze perre vitte az ügyet. A botrány kirobbanása után a Ferrari belső intézkedésében lezárta a manipulálás lehetőségét, amelynek részletei most jutottak el a brit napilaphoz.

Az eljárás lényege egyébként a Ferrarikban az volt, hogy szoftveresen a digitális kilométerórát gyárilag vissza lehetett pörgetni, akár „0” kilométeres állásra is, amelyek egy-egy ritkább LaFerrari vagy az Aperta esetében akár millió dolláros összeg is hozhattak az eladói oldalnak.

A csalásról mindenképpen tudnia kellett a gyártó vezetésének is, ha a dílerek erre jóváhagyást kaptak. A járművek diagnosztikai szoftvere pedig összeköttetésben van a cég központjával, amelyen nem csak azt látják, milyen munkákat végeznek az autókkal, de a központnak kellett engedélyeznie a visszatekerést is.

(Forrás: hvg.hu)