Jump to content

Már hárommillió villanyautó fut az utakon

2018. 05. 31. 14:32

Világszerte több mint hárommillió hálózatról tölthető vagy üzemanyagcellás elektromos autót használunk. Egy év alatt 57 százalékkal nőtt a számuk.

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) jelentése szerint 2017-ben 3,1 millió darab akkumulátoros, üzemanyagcellás vagy plug-in hibrid gépkocsi volt üzemben világszerte. Ez a szám 57 százalékkal nagyobb, mint a 2016-os adat, a teljes darabszám 40 százalékát Kína adja.

A növekedés oka és gátja ugyanaz: az akkumulátorok árának alakulása. A K+F tevékenységek, a politikai támogatások, az infrastrukturális beruházások, valamint a gyártástechnológia fejlesztése folyamatosan csökkenti az árakat, ám azok még mindig túl magasak ahhoz, hogy a villanyautók árengedmények, adótámogatások és egyéb szubvenciók nélkül életképesek legyenek.

Az IEA becslései szerint a villanyautók globális száma 2030-ra eléri a 125 milliót, de akár 220 millióra is rúghat, amennyiben a jelenleg érvényben lévő fejlesztési és támogatási tervek helyébe ambiciózusabb elképzelések lépnek.

Az elektromos járművek létszámának gyarapodása eddig nem volt jelentős hatással a világ energiatermelésére. 2017-ben a becslések szerint 54 terawattóra energiát fogyasztottak a villanyautók – ez nagyságrendileg megfelel Görögország éves fogyasztásának, írja a Reuters.

(Forrás: vezess.hu)